L som i livet, leva, leka och lära

Hembakade semlor, till lördagsfikat

Första gången jag ger mig på att baka semlor, men någon gång måste man ju testa. Efter läst Matstugans inlägg ”Semlor, semlor och mer semlor ” så blev jag inspirerad.
Med ”bakmaskinen” (matberedaren) så går det så smidigt.

20140208-150020.jpg
Receptet Semlor
Ca; 16-20 bullar
källa; matstugan men jag gjorde dubbelsats.
50 g jäst för söta degar
200 g smör
5 dl mjölk (3%)
2 ägg
2 dl socker
4 krm salt
2 tsk kardemumma
4 krm hjorthornssalt
14-15 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg
(eller 1 ägg+1 msk vatten+1 krm salt för blankare bullar med lite tunnare äggpensling)

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 C). Häll lite av vätskan över jästen och rör runt tills den har lösts upp. Häll över resterande degvätska och fortsätt röra. Tillsätt nu ägg, socker, salt, kardemumma, hjorthornssalt och lite i taget av vetemjölet.

Använd bakmaskin och låt den arbeta degen tills den släpper kanterna på bunken. Har du ingen bakmaskin så funkar det även att göra det för hand såklart.

Jäs degen ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 C
Ta upp degen ur bunken och knåda den med så mycket mjöl som behövs för att den ska bli smidig. Dela degen i 8-10 bitar. Gör en boll. Här är sedan ett tricks för att de ska bli släta och fina. Nyp ut kanterna på bollen och nyp ihop på undersidan. lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 20 minuter.

Pensla bullarna med ägg (eller ägg blandat med vatten och salt).

Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler

Fyllningen
Nedanstående fyllning är från Matstugan så då min tanke är att frysa in hälften så går jag på nedanstående fyllningsmängd till 6-8 semlor.

Mandelmassa
150 g mandelmassa
några matskedar mjölk
inkråmet från bullarna

Grädde
3 dl
2 tsk vaniljsocker

Skär av ett lock på varje bulle. Ta ut inkråmet och lägg över i en skål. Riv ner mandelmassan och blanda med inkråmet. Tillsätt så mycket mjölk att det blir en krämig blandning. Klicka ner i bullarna.
Vispa grädden. Spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg över locken. pudra över florsocker

20140208-172905.jpg
Resultatet blev jätte bra. Personligen tar jag min semla med varm mjölk och kanel.

Våra fika gäster gav betyg Mycket Gott – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.