Godmorgon Lördag!
Känner mig lite krasslig idag så för min del blir det en lugn lördag. Dock så är det väldigt skönt med ledighet. Vi såsar omkring i morgonrockar här hemma fast klockan redan är halv 12. En lördag kan verkligen bli perfekt på det sättet också. På slapparsättet. ♥
Tänkte jag skulle tipsa dig om ett gott bröd som jag bakade för några dagar sen. Detta var så gottigt så….
RECEPT:
50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
9-10 dl glutenfri mjölmix
5 dl rismjöl
½ msk fiberhusk
(vill du baka hönökakor med vanligt mjöl utesluter du fiberhusk och byter ut glutenfri mjölmix och rismjöl till 4 dl rågsikt och 9-11 dl vetemjöl).
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 250°. Smula jästen i en köksassistent eller bunke.
2) Värm mjölken till 37°, häll också i oljan i vattnet. Häll det över jästen så att det löses upp. Rör i sirap, fiberhusk och salt. Låt det gärna stå och svälla ett par minuter.
3) Blanda bakpulvret med rismjölet och häll sedan i ca 8 dl av mjölmixen och rismjöl omvartannat. Arbeta degen och låt den jäsa övertäckt i 45 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och jobba in resterande mjölmix.
4) Dela upp degen i antingen fyra stora delar och lägg på var sitt bakplåtspapper. Kavla ut delarna till kakor som är ca 1/2-1 cm tjocka. Lägg sedan på plåtar, nagga dem och låt dom jäsa övertäckta i minst 45 minuter. Du kan också göra som jag gjorde och dela upp dem i mindre bitar, ca 4 bröd på varje plåt.
5) Om du vill kan bröden just innan gräddning penslas med smält smör, man kan också grädde dem som de är. Grädda i ca 8-10 min. Låt sedan kakorna kallna på galler under bakduk. De bröden som ni inte äter medsamma håller sig fräschast i frysen.
PS; Är du sugen på något riktigt härligt lördagsgotta tipsar jag dig om denna browniekaka i långpanna fullproppad med snöbollar gjorda av vit choklad och kokos.
HÄR hittar du receptet till den.
Följ mig gärna på min FB-sida för mer inspo, recept och värdefulla tips HÄR.
Följ mig gärna på Instagram HÄR.