Niiiniskitchenlife

Glutenfria Hönökakor

Godmorgon Lördag!

Känner mig lite krasslig idag så för min del blir det en lugn lördag. Dock så är det väldigt skönt med ledighet. Vi såsar omkring i morgonrockar här hemma fast klockan redan är halv 12. En lördag kan verkligen bli perfekt på det sättet också. På slapparsättet. ♥

Tänkte jag skulle tipsa dig om ett gott bröd som jag bakade för några dagar sen. Detta var så gottigt så….

hönökakor_hönökaka_glutenfriaIMG_6274 IMG_6276

RECEPT:

50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
9-10 dl glutenfri mjölmix
5 dl rismjöl
½ msk fiberhusk
(vill du baka hönökakor med vanligt mjöl utesluter du fiberhusk och byter ut glutenfri mjölmix och rismjöl till 4 dl rågsikt och 9-11 dl vetemjöl).

Gör såhär: 

1) Sätt ugnen på 250°. Smula jästen i en köksassistent eller bunke.

2) Värm mjölken till 37°, häll också i oljan i vattnet. Häll det över jästen så att det löses upp. Rör i sirap, fiberhusk och salt. Låt det gärna stå och svälla ett par minuter.

3) Blanda bakpulvret med rismjölet och häll sedan i ca 8 dl av mjölmixen och rismjöl omvartannat. Arbeta degen  och låt den jäsa övertäckt i 45 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och jobba in resterande mjölmix.

4) Dela upp degen i antingen fyra stora delar och lägg på var sitt bakplåtspapper. Kavla ut delarna till kakor som är ca 1/2-1 cm tjocka. Lägg sedan på plåtar, nagga dem och låt dom jäsa övertäckta i minst 45 minuter. Du kan också göra som jag gjorde och dela upp dem i mindre bitar, ca 4 bröd på varje plåt.

5) Om du vill kan bröden just innan gräddning penslas med smält smör, man kan också grädde dem som de är. Grädda i ca 8-10 min. Låt sedan kakorna kallna på galler under bakduk. De bröden som ni inte äter medsamma håller sig fräschast i frysen.

PS; Är du sugen på något riktigt härligt lördagsgotta tipsar jag dig om denna browniekaka i långpanna fullproppad med snöbollar gjorda av vit choklad och kokos.

HÄR hittar du receptet till den.

Följ mig gärna på min FB-sida för mer inspo, recept och värdefulla tips HÄR.
Följ mig gärna på Instagram HÄR.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.