Niiiniskitchenlife

Vackert bröd

Godmorgon raringar!

Söndagmorgon och jag håller fortfarande på och spelar in VLOGG. Så kul att ni uppskattar. Tycker själv det är väldigt skoj med VLOGG faktiskt.

Hörni, söndagmorgon och man vill inget hellre än att äta en härlig långfrukost. Det här brödreceptet jag ska bjuda på nu är både ett vackert bröd och så är det väldigt gott också.

RECEPT, 2 springformar ‘a 8 bröd

5 dl mjölk

50 g jäst

4 msk ljus sirap eller honung

3 msk rapsolja (matolja)

1 tsk salt

2 ägg

6 dl vetemjöl

3 dl rågsikt

(Kan vara mindre mjöl då jag alltid kör på känsla, testa dig fram. Degen ska vara smidig och släppa ifrån kanterna i degbunken).

Vispgrädde till pensling

Vallmofrön till garnering

Glutenfritt:

5 dl mjölk

50 g jäst

4 msk ljus sirap eller honung

3 msk rapsolja (matolja)

1 tsk salt

2 ägg

ca 9 dl – 10 dl mjölmix (gärna Leilas Blå) 

1 msk fiberhusk

2 dl havregryn

Gör såhär:

1) Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken.

2) Tillsätt resten av mjölken, sirap, salt och ägg samt vetemjölet (mjölmix för glutenfritt) och rågsikten (havregrynen för glutenfritt) i omgångar. Arbeta degen i köksmaskin tills den släpper bunkens kanter och låt sedan jäsa övertäckt i 30 minuter. (För glutenfritt gäller ej detta, degen kommer vara lite kladdig och det ska den vara) 


3) Ta upp degen på mjölat bord, knåda den smidig och dela den i två. Forma den till 8 st runda bollar på varje. Lägg bollarna i ett fint mönster i en smord springform.


4) Låt brödet jäsa under bakduk 30 minuter igen. Pensla brödet med vispgrädde och strö över vallmofrön.


5) Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35-45 minuter. Du kan kolla i brödet med sticka. Låt brödet svalna på galler. Bryt eller skär upp brödet, ät och njut med ett gott smör, en välsmakande ost och gurka.

Följ mig gärna på min FB sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.