Goddagens!
Just hemkommen från en lååååång promenad. Hade dock sällskap av bästa Jennys Matblogg i lurarna vilket gjorde att promenaden gick hur snabbt som helst. Apropå Jenny, jag bakade en kaka till Tonys kalas som jag hämtat inspirationen ifrån hennes Vaniljhjärtan. Jag gjorde om receptet lite efter eget tycke och smak.
Den här kakan är helt fantastisk. Den har liksom allt. Lite krispigare yta, krämigt inre som smakar vanilj och så mördegsbotten som man bara inte kan låta bli att älska. Min svägerska skrev ett sms till mig igår kväll!
Sötis, här kommer receptet kära svägerska! ♥
RECEPT VANILJ & CITRONRUTOR I LÅNGPANNA
Mördeg:
450 g mjukt smör
10 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 citron
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samtliga ingredienser till mördegen i en köksmaskin, eller så gör du det bara för hand. Ta hälften av mördegen och tryck ut den i en långpanna. Du kan använda den vanliga originalpannan i ugnen som är ca 30X40 cm. Jag använde en som var lite mindre så att kakan blev lite högre. Riv av zesten på citronen och dela den sedan två. Blanda sedan zesten samt saften av en halv citron med resten av ingredienserna till fyllningen och häll det över den utplattade mördegen. Smula sedan resten av mördegen uppepå fyllningen. Skjuts in i ugnen i 30 minuter. Fyllningen kommer fortfarande vara lite ”dallrig” när den tas ut ur ugnen men låt den svalna av så stelnar det lagom. Pudra över lite florsocker. Ät och njut för allt vad du är värd.
Följ gärna min FB-sida för mer inspo, recept samt värdefulla tips HÄR
Följ gärna min Instagram HÄR.
Är kakan lika god dagen efter, ska baka till jobbet.
Tack för fin blogg, kram Ann
Absolut! ??? Tack för fina ord. Kram
Går den göra glutenfri?
Har inte testat men det tror jag absolut! ?
Hejsan!!
Kan man byta ut vetemjölet tro mot ett glutenfritt alternativ mjöl??
Det tror jag absolut att man kan göra! Tillsätt 1 msk psyllium också. ??
Ska man koka ihop fyllningen?
Nej, den ska bara blandas! ?
Hur görs denna glutenfri tro?
Smagte den i kyrkjans fika härlig takk ❤
Gud så gott!! Mycket smör…. :O 😛 Ska testas!
Klart jag röstar på dig
Hade gärna röstat på just dig men har dessvärre inte fb. Men jag hejar på dig ?
Gjorde den nyss! Kanonfin och enkel! Jag hade inte så mycket cremefraiche så jag tog hälften keso blev kanon! Lite mer textur 🙂
Röstat – lycka till! ?
Låter som en riktigt god kaka helt i min smak , men jag undrar om man kan frysa den?
Yes, du kan med fördel frysa den. Jag har testat och det blev toppen! ♥
Åh tack, letar efter nåt som känns fräscht. Vi är inga storkonsumenter alls på fikabröd, undras om man kan dela receptet på hälften o göra i en mindre panna, visst borde det gå?
Denna ska jag absolut testa! Tack för tips. 😀
E ser jättegod ut jag skall prova.