Niiiniskitchenlife

Långpannebröd med havregryn, chiafrön och solrosfrön

I morse bakade jag långpannebröd igen. Det är så tacksamt att baka det brödet för det är verkligen svårt att misslyckas med det. Sen AVGUDAR min familj verkligen detta brödet. Det är det viktigaste av allt, även om jag inte äter just detta brödet själv så betyder det ALLT att se dom mumsa i sig av det. Jag har ju ett glutenfritt långpannebröd som jag brukar baka till mig. 🙂

IMG_3346

Det här brödet har allt. Det är dessutom fyllt med nyttigheter som havregryn, solrosfrön, chiafrön och som sötning har jag använt honung.

IMG_3349

RECEPT :

1 pkt jäst
2,5 d mjölk
2,5 dl grädde (du kan ta 5 d mjölk men brödet blir lite fylligare med lite grädde)
2 msk honung
1 msk salt
3 dl havregryn
7 dl vetemjöl
1 dl olivolja
1 dl solrosfrön
½ dl chiafrön

Gör såhär:

1) Smula ner jästen i en degbunke eller köksmaskin. Värm mjölkblandningen till 37 grader och häll över det över jästen, rör om tills det löses upp.

2) Häll i honung och salt.

3) Häll i havregrynen, solrosfröna, chiafrön och lite utav mjölet. Låt köksmaskinen börja jobba med degen här. Häll i hälften av oljan.

4) Häll i resten av oljan och häll i mjölet lite i taget. När allt mjöl är i låter du degen jobba i köksmaskinen i ca 5 minuter. Kör du degen för hand är det viktigt att du jobbar den ungefär lika länge. Gärna lite längre om du orkar. 🙂

5) Låt degen jäsa i bunken med lite plastfolie över. Detta ger den absolut bästa jäsningen. Jäs den i ca 45 minuter.

5) Lägg på bakplåtspapper i en djup ugnsplåt. Platta sedan ut degen i hela plåten. Täck över med handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.

5) Skär ut fyrkanter i brödet och strö över lite mjöl på brödet innan du skjutsar in den i ugnen. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Brödet ska få fin gyllenbrun färg.

Följ gärna min FB-sida för massor av recept tips och inspiration.

Följ gärna min Instagram för inspobilder!

IMG_3351 IMG_3352

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara Vennström

    Ser supergott ut! Men när du gör det till frukost- förbereder du något dagen innan eller väsnas du innan de andra gått upp?? ? Att vara uppe innan är inga problem då jag ammar mina twins men tvivlar på om det blir poppis att köra igång assistenten ??
    (Jag har röstat såklart förresten ? )

    1. Niiinis

      Jag har en köksmaskin som inte väsnas mycket alls så det är inga problem här hemma. ? Stänger dörren till övervåningen och så bara kör jag.

  2. Ida

    Hej!
    Kan man ersätta mjölken med havremjölk och grädden mot havregrädde? Ammar och lillen är allergisk mot konjölksprotein : (

    Tack för super blogg ?❤️

    1. Niiinis

      Jag har aldrig bakat på just havremjölk men det tror jag absolut att du kan. Eftersom den är lite sötare så kan du då minska lite på honungen. Tack för att du läser! Kram ♥

  3. marfo

    Hej! Det såg jätte gott ut!! Undrar bara vilket mått du har på din ugnsplåt? Min ugn är lite bredare så kanske behöver ta 1,5 sats så den inte blir för platt.
    Tack för en härlig blogg!

  4. Mia

    Såg ju kättegott ut det där, mums!
    Men jag undrar hur mycket chiafrön och solrosfrön du har i?
    Stod inte i receptet, men i dun huvudrubrik