Niiiniskitchenlife

Havregrynsbröd i långpanna

GODMORGON!

Kan inte du lova mig, att du någongång i livet bakar detta fantastiska långpannebröd gjort på havregrynsgröt?

NÅGONGÅNG?!

Jag lovar att du inte kommer bli besviken, tvärtom….du kommer vara glad för det här receptet! ???

Jag har ”modifierat” receptet ytterligare för att verkligen hitta rätt. Det är busenkelt att baka men det ser ut som det är värsta proffset som bakat det! Det smakar också som om det är värsta proffset som bakat det!

LÅNGPANNEBRÖD 20 bitar:

4 dl havregryn

8 dl mjölk

50 gr jäst

50 gr rumsvarmt smör

1 msk honung

1 1/2 tsk salt

Ca 9-11 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.

2) Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader. Jag ställde min i kylen en stund, tålamod är inte min starka sida. 😉

3) Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.

4) Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några sekunder.

5) Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.

6) Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter, tänk på att det är under den här tiden som glutentrådarna skapas – de som gör degen elastisk och smidig. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.

7) Sätt ugnen på 225 grader. Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30×40 cm). Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Jag plattade ut den med fingrarna och händerna.

8) Dela sedan upp degen i 20 bitar. Jag använder min pizzasliceare, degskrapa går också fint. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till. Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Allt hänger ju på Din ugn, håll koll på brödet. Det ska ha en fin färg uppepå.

Ta sedan ut brödet och skär upp det. Alltså, detta blev fantastiskt gott och saftigt! Jag är nästa mållös och så inihelsickes glad att ha ett bröd nu som är så sjukt gott! Du MÅSTE testa att baka detta! Skitenkelt dessutom!

Nu ska jag snart bjuda på VLOGGEN från igår. 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ewa Hulthen

    De godaste ingreienser som man alltid har hemma så man kan baka det ofta. Jag ska baka nästa sats på måndag.

  2. Cecilia

    Gammalt inlägg men ville dela med mig iaf. Bakar detta brödet för andra gången nu på lika många dagar. Det. Är. Helt. Fantastiskt! Så glad att jag testade! Tror inte jag kommer baka bröd utan gröt någonsin igen (ok, förutom degen till det andra brödet jag lovat att testa och som står och kalljäser just nu…). Är i extas över detta brödet!!! Tacktacktacktack!!!

  3. Karin

    Går det inte att smälta smöret i en kastrull på spisen? Vad blir skillnaden med rumsvarmt smör å smält smör när det gäller bakning?

      1. Karin

        Ok då blir det rumsvarmt smör 🙂
        En fråga till. Jag tror att det är glutenfritt havregryn jag har hemma. Funkar det ändå tror du?

  4. Skatan

    Bakade I morse detta FANTASTISKT goda bröd. Did not know I had it in me – brödbak alltså. Har alltid varit lite ” inte min grej” även fast jag tyckt att det varit roligt. Blir torrt/ geggigt/ osalt/ megasalt…men detta bröd?!!!! Jag är så imponerad. TACK och bock

  5. Laila

    Måste bara testa!! Så bra att du skriver ”lite-hjälp-på-vägen” för oss m celiaki el av som av andra anledningar vill undvika gluten! Uppskattas enormt Nina?

    1. Niiinis

      Jag brukar tänka 50% till. Alltså, har du 2 dl mjöl så brukar jag ta 3 dl glutenfritt, 5 dl vetemjöl – 7,5 dl glutenfritt. Ja du förstår.

      Kanske ska du inte ta riktigt lika mycket när det är så mycket mjöl men jag skulle testa med runt 14 dl till det här receptet. Ha i 1 msk psyllium eller fiberhusk också. 🙂