Niiiniskitchenlife

Saffransbullar med pepparkaksfyllning

Nu har jag bakat något nytt igen!

Nu har jag bakat lite nytt igen! Tror att det bla är därför jag älskar bakning, för det går att variera i all oändlighet. Jag satte ju en saffransdeg på jäsning och gjorde två olika saker av den. Det är perfekt att göra så om man t ex ska bjuda på fika samma dag. En deg men med variation. 

Grunddegen är densamma för dessa två! Här nedan har du den:

2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
Ca 10-12 dl vetemjöl

Gör såhär:

Värm mjölk, grädde och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.

När degen jäst klart delar du den i 2 delar. Den ena delen kavlar du ut till en rektangel, ca 0,5 cm hög. Bred på rumsvarmt smör, rejät med smör. Strö sedan på farinsocker och en halv påse med pepparkakskrydda. Rulla ihop till en rulle och skär eller tryck ut ca 3 cm breda bitar. Ställ i formar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

IMG_4860

IMG_4862 IMG_4863

Den andra delen av degen bakar du ut lussebullar av. Jag gjorde 8 stycken, fick ihop ganka så stora fina lussebullar av det. Forma till S och ställ på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter till. Innan gräddning penslar du lussebullarna samt pepparkaks/saffransbullarna med ett ägg och strör på pärlsocker. Grädda i 225 grader i ca 8-12 minuter beroende på din ugn. Ett bra tips är att kika under bullarna, är de lite mörkare til färgen under är de klara.

IMG_4868 lussebullar_lussekatter_luciafika_saffransbullar_ed_pepparkakssmak IMG_4874 IMG_4876 IMG_4877 IMG_4878 IMG_4880 IMG_4884

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.