Blåbärskaka, 12 portioner – 3PP/bit.
Denna kakan är busenkel att göra och går att variera massor. Istället för blåbär & hallon kan man ha jordgubbar, lingon, hjortron m.m. emellan. Nom nom, servera med vaniljvisp så har du en urlyxig kaka.
RECEPT:
4 msk Äkta smör
8 msk Socker
2 st Ägg
1/2 st Citron, skal
2 dl Vetemjöl
1 1/2 tsk Bakpulver
6 dl Blåbär
6 dl Hallon
1 tsk Florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Klipp ut ett bakplåtspapper lika stort som botten i en springform som rymmer ca 1,5 liter. Lägg pappret i formen.
Vispa ihop smör, 6 msk socker, ägg och 1/2 tsk finrivet citronskal i en skål, helst med en elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och är genomgräddad, 30-35 minuter.
Låt kakan vila i formen ett par minuter innan kakan kan lossas försiktigt. Stjälp upp, dra av pappret från kakan och låt den kallna. Dela kakan i två bottnar med en vass kniv.
Kör bären i mixer eller mixa dem med en gaffel, blanda ner 2 msk socker och vaniljsocker. Bred ut bären på den undre botten och lägg på den andra. Sikta över florsockret. Servera med vaniljvisp men lägg till propoints för det.