L som i livet, leva, leka och lära

Frisk och lycklig, ingen mer mens smärtor

Idag har jag varit Södersjukhuset på sista återbesöket efter hysterektomin i oktober.
Har inte haft ont sedan i januari, men eftersom det varit lite strul så var det bra med en sista check. Är lite öm runt ärret men är nog mer nerver som fortfarande läker ihop.

Ärret är fortfarande fult men läkaren tror det kan mjukna och bli finare. Men ligger ju under bikini linjen så inte hela världen.
Balkonglådan (hängmagen) över ärret blir självklart mindre när magen blir mindre men verkar ändå hängigare än tidigare när jag bara hade kejsarsnittsärret. Och det är tyvärr ett problem som kan bli då man öppnat upp igen och flyttat runt, tagit bort ”sakerna” innanför. Får helt enkelt tok core köra.

Andra saker som jag var orolig för innan operationen;
– Urinläckage? Nej bara när jag hade min monster hosta
– Blödningar? Nej inte en droppe sedan efter operationen.
– Sexlivet? Inga konstigheter, bättre än vanligt när man väl orkar…
Helt ärligt efter så många år med hela tiden en stark önskan om barn så kom typ njutningen i andra hand och produktionen av bebis i första så nu kan man släppa allt och bara älska med sin man vilket är en befriande känsla.
– Menscykel? Känner av men inga blödningar sedan sista mensen i september. Helt underbart!
– PMS (PMD) fortfande mina Låga perioder veckan innan Jag skulle haft mens men eftersom jag fortfande äter antidepr.medicin så är det okay och hanterbart.
– Klimakteriet? Går jag in som vanligt, varken tidigare eller senare när det nu blir. Har äggstockarna kvar så…
– Livmoderscancer? No chance, allt är ju borta. Både livmodern och livmodertappen så behöver inte vara orolig för det.

Summering – ångrar mig inte en sekund! Är överlycklig och nöjd att jag gjort operationen.

Nu slipper jag ligga däckad två dagar per månad i plågor.

Funderar du själv, prata ordentligt med läkaren eller maila mig. Jag är ingen läkare men har genomgått den och läst rejält innan.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jeanette Hofberg

    Hejsan

    Jag står på tur för att genomgå denna operation, har läst mycket men det mesta är skrämsel. Din upplevelse det annorlunda ut. Hur ställde du dig till denna på från start? Har du påverkats av viktproblem, framfall eller andra komplikationer man läser om?
    Tacksam för all information du vill dela med dig av din resa, att bara läsa det negativa gör en mer orolig för framtiden.

    Mvh Jeanette

  2. Caroline Ahmed

    Jag heter Caroline Ahmed från New York. Efter 6 års äktenskap utan barn har jag äntligen blivit gravid. Älskling till Gud Allsmäktig min Kära syster skriver till dig att dela med dig vad Mallam Abudu har gjort. Jag sa till mig själv att jag Kommer att vittna om Mallam Abudu gör detta med örtmedicin, jag mailade dig för en begäran av ditt graviditetsmedicin förra året efter att ha sett andra kvinnors vittnesmål på en hemsida online bestämde jag mig för att uttrycka min tro och komma överens med dig. Din graviditet Medicin och du bad för mig att vi kom överens om att jag skulle bli gravid, Hallelujah !! Ja, jag blev gravid två månader efter och jag är nu 4 månader gravid ära till den allsmäktige guden. Jag vet att jag kommer ha en smidig och enkel leverans snart. Kontakta honom. [email protected]

  3. Natti

    Hej
    Har precis kommit hem från OP. Tagit bort livmoder, äggledarna och livmodertappen. Det har gått 6 dagar. Jag mår fruktansvärt konstigt. Har väldigt ont i buken inte i såret utom innuti. Känner sammandragningar,?? Hjärtklappning, när jag kissar har jag ont i magen, fryser, svettas. När jag gick på toa första gången efter op. då kom det bara koagulerat blod ut. Har ingen feber. Är det någon som haft liknande besvär?
    De på KK säger att jag ska höra av mig om jag fått minst 38, 5 i feber.

    1. Chichi

      Hej Linda
      förlåt legat sjuk så är lite efter i allt.
      När du säger komma igång med vardagen så beror det så mycket på din bakgrund.
      Då jag kämpade mycket med att jag inte kunde få fler barn så var det sorgarbete bara i det. Sen så gjorde dom ingreppet i snitt (kejsarsnittet) och efter en vecka fick jag en kraftig infektion som gjorde saken värre.
      Men tips med vardagen var att lyssna på din kropp och själ. Jag hade en underbar kvinna som jag fick prata med på sjukhuset, mycket med sorgearbetet men även annat stöd. Många förstår inte hur stort ingreppet är för en kvinan, eller kan vara. Man tar bort en av våra mest kvinnliga saker – något som gör oss till kvinna. Det räcknas faktiskt som ett organ när man pratar försäkringar. Det gör att vi aldrig kan bli gravida igen men det kan även underlätta så mycket i livet.
      För mig så är smärtan varje månad borta, min PMD är nästan helt borta. Den har försvunnit succesivt, i början kände jag av menscykeln ändå men i mycket mildrare grad. Då jag är närmare 50 år än 40 år nu så kan jag gå in i klimakteriet tidigare men vet inte om så är fallet, jag har lite svettningar i bland men jag har alltid haft lätt för att svettas så..
      Jag läcker lättare, så lärt mig använda tena (tunt urinläckage skydd) när jag tränar, och när jag är förkyld o hostar. För mig är detta inget jätte problem men vet att det kan vara det för en del.
      När det gäller livet i allmänt är jag idag så glad att jag gjorde operationen – slipper mensen, smärtor och kommit över att jag inte kan få fler barn. Sexlivet är det inte heller några fel på, något som jag var lite bekymrad över. Det är bättre än någonsin <3

      All lycka till och lovar om du har någorlunda bakgrund som mig kommer du inte ångra dig och livet kommer bara bli bättre o bättre.

      Stor bamsekram Chichi

      Ps. dubbelkolla dina livförsäkringar/gruppförsäkringar. Du kan ha rätt till ersättning, det glömmer väldigt många.

  4. Linda

    Hej! Jag gjorde en hysterektomi så sent som i måndags, då jag hade myom och ganska kraftiga mensblödningar. Det positiva är att jag slipper mensen hädanefter. Liksom du har jag äggstockarna kvar.

  5. Lina

    Oj vad jag blir glad av dina inlägg och alla kommentarer här! Tusen tack!

    Jag opererade bort min livmoder den 12 februari och allt verkar ha gått bra i stort förutom allt det som du nämner efter din operation. Din berättelse hade kunnat vara min, så sjukt lika är de, men det fina är ju att du ger svaren på mina funderingar. Det där med tarmarna, känslan i magen när luft (eller annat) ska passera bockar jag av som ”normalt” efter att ha läst detta och förstår att jag inte behöver ringa till GYN imorgon. 🙂
    Du borde få betalt av sjukvården för den här sidan!!

    Nu vågar jag släcka lampan och somna i gott mod, med insikten om att det här smått jobbiga efter op snart gått över. Jag firar 40 år i år, hoppas att operationen är det bästa jag gett mig själv i present. Ja kanske min man och mina barn med.

    Tack, tack och åter tack!
    Kram

    1. Chichi

      TACK Lina – det känns skönt att jag kan hjälpa någon annan. Jag hade turen och ha en underbar läkare som var mitt stöd samt kurator på SÖS. Och som sagt jag har inte ångrat det en gång, men så var mina chanser att följfölja en graviditet lika med 0 annars hade det nog varit ett tufft beslut. MEn att slippa värk och allt som bara blev värre och värre med åren, så skönt. Och nu när det gått några år så inser jag hur underbart det är att slippa allt krångel som vi kvinnor har med mens varje månad. Stort lycka till med allt – både operation och stämma läkaren!

  6. marie k

    Tack alla för att ni delar med er av era upplevelser. Är 48 år och på tisdag 9/12 ska jag göra en full hysterektomi. Känner mig lugnare efter att ha läst hur ni haft det efter operation. Hoppas min blir lika lyckad som era blivit. Skönt att kunna följa med på kalas och annat utan oro för blödningar och annat strul.

  7. Chichi

    Hej Mia
    Jag tog bort både livmoder och tappen, precis som du planerar.
    Jag ser ingen skillnad till det sämre i mitt sexliv som du oroar dig för, jag hade samma oro skall jag erkänna.

    För mig var det mer än befrielse, hur knäppt det än låter att få ha sex utan önskan att det skulle bli barn. Nu vet jag att det inte går och jag behöver inte hoppas och bli besviken. Till saken hör att jag och min man försökt många år att få fler barn, men efter många missfall, massor av tårar och vånda så insåg vi att chansen att jag skulle kunna gå en full graviditet var minimal. Jag hade myomer i livmodern som tyvärr växer vid graviditeten, så det tillsammans med ökad mens smärta gjorde det svåra valen lättare.

    Så nu har vi sex för att det är härlig och mysigt, galet och underbart. Utan press på att bli gravid, vet inte om det bidrar till min känsla att det är bättre nu.

    Vet dock att det finns dom som upplever försämring och det är ju en av riskerna, så även inkontinens. Man får väga för och nackdelarna, sedan hoppas på att dom där kanske nackdelarna aldrig kommer inträffa på dig.

    Jag ångrar inte en sekund av min operation nu, även jag önskade av hela mitt hjärta att få fler barn….

  8. Mia

    Hej,

    Tack alla ni som skriver.
    Jag är 35 och ska ta bort min pga anemi två¨gånger per år eftersom kroppen inte hinner göra nya blodkroppar mellan blödningarna. Blöder väldigt mycket.

    Min första känsla var att jag skulle känna mig mindre som en kvinna. Min förmåga att bära fram ett barn till världen, det vackraste vi kan göra skulle ju försvinna.
    Ja, jag vet helt idiotiskt om man tänker, men det var den känslan jag fick.

    Har redan två barn sen tidigare och provat allt möjligt mot mina blödningar så nu var det dags att ta steget.

    Då kommer vi till nästa fråga. Just det, sexlivet.
    G-punkten sitter ju i slidan och jag funderar på om den påverkas av att man tar bort både livmoder och livmodertappen? Jag har haft det allvarligare graden av cellförändringar så de tyckte det var lika bra att jag tog bort den också.

    Har ni märkt av det på något sätt? Det verkar ju inte så när jag läser era kommentarer. Känner mig klart mycket lugnare nu, jag tyckte det kändes pinsamt att ta upp frågan med min manlige läkare. Vilket också egentligen är dumt om man tänker, men jag känner det så och tyvärr känner jag för mycket ibland.

  9. Chichi_D

    Hej Jessica
    Jag hade tyvärr rejält ont första tiden, fick även en infektion så blev inlagd med hög feber och fick behandling på sjukhuset flera dagar. Men smärtan gick över, och idag ångrar jag inte en sekund.

    Jag slipper värk, blödningar, PMD, och allt som hör till. Bara friheten att åka utomlands utan att planera och tänka på när och om man får mens/värk/blödningar. Känslan av frihet är underbar.

    Jag vet att det finns risker och biverkningar som vid alla operationen, för det är en väldigt stor operation. Du tar bort ett organ!

    Men jag har bara sett fördelarna – försöker idag övertala en av mina bästa vänner att göra samma operation då hon blöder mer än hon är blodfri. Men hon är som många oroliga för den stora operationen, och jag förstår henne.
    Det var inte ett lätt beslut att ta, att ta bort livmodern. Men som sagt jag mår idag 2 år efter operationen helt underbart och har nästan glömt mina 30 år av helvete när mensen var i antågande.

    Det jobba är väl att bara du kan ta beslutet, men om du har svåra blödningar/smärtor, stå på dig! Det är din kropp och jag kan bara utifrån min erfarenhet säga att det var värt all smärta i början.

    Lycka till med dit beslut och din eventuella operation.

  10. jessica

    Hej!
    Jag vill oxå ta bort min livmoder. Jag har en eller två knutor på livmodern + endometrios. Så mensen har varit fruktansvärd, blöder som en stucken gris. Jag har hormonbehandling nu, men blöder ändå. Så nu vill jag plocka bort den, ska bara övertyga läkaren med.
    Hur mår du nu efter det gått en tid?
    Hade du mycket ont första tiden efter?

  11. Mella

    Tack för att du delar med dig, jag hittar inget sätt att maila dig så jag använder kommentatorsfältet. Jag är precis 40 och har fått tid för op i januari. Känslorna är så klart delade – dels är det ju fantastiskt att få slippa den enorma blödningen, som för mig håller på 7 dagar varje månad och inbegriper flera ombyten på en dag. Men psykologiskt behöver jag förbereda mig för det oåterkalleliga i att helt säkert inte kunna få fler barn, jag har en dotter och kan konstatera att jag nog hade räknat med ett barn till. Jag inser nu i efterhand att detta under de senaste tio åren ändå aldrig var möjligt pga ett konstigt placerat myom. Dessutom har jag haft flera tidiga missfall, utan att förstå att det är det jag har haft. All denna insikt har varit känslomässigt svårt att hantera, men även befriande på ett sätt. Nu oroar jag mig för biverkningar, jag kommer att ta bort livmoder och -hals men behålla äggstockar. Jag har hört om inkontinens, framfall och hormonsvängningar (trots kvarlämnade äggstockar), samt minskade orgasmkänsla då en del av detta hänger ihop med sammandragningar i just livmodern. Vad har du hört om detta, jag vet att du inte hade några biverkningar men jag förstod att du var ordentligt påläst innan operationen och kanske har lite koll ändå?

    1. Chichi_D

      Hej Mella
      Låter som du går igenom precis det jag gick igenom. Och det är jobbiga känslor att gå igenom och tyvärr är det ingen annan än du som kan ta det slutgiltiga beslutet av göra en hysterektomi.

      Jag har under hela min uppväxt haft enorma smärtor under mensstrationen, men alltid blivit behandlad med mediciner. När jag och min man bestämde oss för att försöka få barn upptäcktes att jag hade myom. Och det jävliga med just myom (i varje fall vad jag fick veta) är att när du blir gravid så växer myomen av just gravidhormonerna.
      Vi hade först jätte svårt att bli gravida, många tidiga missfall, men tillslut så kom vårt mirakel. Och trots blödningar så höll den tuffa killen sig fast i min mage och växte sig till en fin kille.
      Tyvärr så blev 2 senare försök av den mer smärtsamma karaktären, myomerna växte när jag blev gravid och tryckte undan fostret. Både tillfällena så dog fostret i magen och jag kom tillslut till sans att jag varken fysiskt eller psykist orkade med denna bergodalbana som detta var. Trots att jag grät floder så tog jag beslutet att ta bort livmodern och ställas inför fakta att jag aldrig skulle kunna bli gravid.

      Och vet du vad – även om jag önskar att jag fått fler barn, min son blivit storebror så vet jag att jag gjorde mitt allt och det känns nu bra. Chansen att jag skulle kunna gå igenom en full graviditet är minimal så beslutet, om tufft, känns idag som det absolut bästa.

      Jag var precis som många rädd för biverkningarna och tycker mig normalt påläst av riskerna. Och idag två år efter operationen är jag så lycklg och nöjd att jag gjorde det.
      Inga mer smärtor, inga blödningar – både jag och sonen är blöjfria och det är en härlig frihetskänsla.
      Jag kan ibland känna att jag inte håller tät, men det kan lika väl komma från ålder och lite knipövningar. Inget jag störs av mer än om jag hostar, då håller jag ihop benen lite extra 🙂
      Sexuellt var jag som många orolig för att bli en ”kall fisk” dvs mindre orgasmer, eller mindre mysiga stunder. Men vet du – det har blivit så mycket bättre. För mig tror jag att pressen/önskan om att bli gravid tog bort mycket av känslan att bara älska med min man. Så nu när vi bara kan ha sex för ”the fun off it” är känslan så mycket större så nej jag känner inte av mindre orgasmer/känsla efter operationen.

      Jag är idag 45 år och mår jätte bra – ångrar inte en sekund även första månaden/erna var otrolig jobbig. Både smärtsam pga operationssåret och känslan av att inte ha någon bebis produktion längre. Men fördelarna övervägde, och som sagt min chans att få fler barn var minimal…

      Hormonsvängningar har jag haft hela mitt liv så det har varken blivit bättre eller sämre, kanske tom bättre då jag förutom kraftig mensvärk även led av enorm PMD, pre-menstruel-depression. Detta har minskat för varje månad, i början kände jag av menscykeln utan blödningarna/smärtan men efter månaderna gått så känner jag inte av något av menscykeln.

      Lycka till med ditt beslut/operation – vet att det är jobbigt innan men det finns underbara kuratorer efter att prata med. Ta den hjälpen, det är skönt att prata med någon som inte känner dig. Jag fick underbar hjälp på mitt sjukhus både innan och efter.

  12. Chichi_D

    Jeanette
    All lycka till – det är jobbigt i början men nu 1,5 år senare så ångrar jag inte en sekund. Ingen smärta varje månad och ingen mens. Jag har fortfarande kvar ägg-delen så jag har känningar av ”ägglossning” dvs jag får ett fruktansvärt choklad/pepparkakssug 1 gång/månad och svettas dom en ”gris” precis som vanligt. Vilket är lite skönt/kul faktiskt. Annars så saknar jag inte plågan eller min livmoder alls….

    Var på semester i mars och på planet var den en kvinna som kom fram till mig vid toaletten och frågade om jag möjligtvis hade mensskydd för hon hade fått mens och oförberett… Ja du vet hur det kan vara.
    Så skönt att veta att jag behöver aldrig bekymra mig längre, att vara på utlandsresa utan att behöva tänkta på mens.
    Att slippa planerar sitt liv efter en menscykel – så underbart!

    Visst är det jobbigt att veta att jag aldrig aldrig kommer få fler barn, men chansen att det skulle lyckas för mig att gå igenom en graviditet till var minimal så.

    Återigen all lycka, ta det lugnt i början och sedan njut. Om du förstår mig rätt.
    Lycka till Kram Chichi

    1. Jeanette

      Tack 🙂
      Det låter fantastiskt!!
      Nu är min op gjord, och jag blev hemskickad redan efter 20 timmar. Jag har också ägg-delen kvar och lite chokladkänning framöver..en gång i månaden, det ska väl gå fint tänker jag.. 😉
      Jag förstår din frihetskänsla, vilken lycka…jag är jätte-redo för att få mer tid över.
      Kvinnans känslor som du mötte på flyget känner jag igen också; om jag inte kunnat avboka ett möte i agendan eller så, då har jag haft en ryggsäck med ombyte och diverse atteraljer med mig ”ifall ifall”, vilken sinnesfrid det blir nu.
      Vi har ett barn, och kan kan heller inte få fler barn, så det blir en frihet på många sätt och vis. Gott att veta säkert vad som Är.
      Jag har inte speciellt ont, bara vid belastning/lyft..så först ett par softa veckor hemma.
      Tack igen och trevlig sommar! Din berättelse fick mig att känna trygghet; gott med folk som vill göra skillnad för andra själar! 🙂
      Mvh Jeanette

      1. Chichi

        Härligt att höra – lovar att mycket gott väntar.
        Personligen var jag lite orolig för ”sexet” då jag läste någonstans om att det blir ”mindre” orgasmer då orgasmer bla är livmodern som drar ihop sig.

        Men lovar dig – inte märkt skillnad :-). Bara till det bättre.

        Så ha en härlig sommar, utan besvär. Lovar att det är underbart // Kram Chichi

  13. Jeanette

    Äntligen hittar jag nån som som sätter ord på och skriver om hur det känns lite innan en hysterektomi, hur det är strax efter och att det gör ont men att vinsten med att få två dagar ytterligare att leva i varje månad! Det är viktigt att vara väl förberedd mentalt känner jag. Min operation är om 12 dagar, så jag läser på och förbereder mig nu.
    Ser att du tipsar om katrinplommon och att du är glad och nöjd med nuet som är efteråt! Och jag trodde att man skulle vara helt i stillhet(hört det från nån 30-talist som gjorde op för länge sedan), och jag trodde inte att man fick träna det minsta eller promenera, och så läser jag nu att det var ju okej för dig, och det är ju bra för cirkulationen och för att magen ska fungera som den ska. Toppen! Jag är tacksam! 🙂
    Fint att du delger din upplevelse. Jag känner igen många av dina tankar om tiden ”före”. Jag skulle kunna skriva en hel bok om hur jag har haft det..ont, missat kalas/bröllop och evenemang, ej vågat boka in nåt definitivt när mensen förväntas komma. En krånglande/smärtsam/ymnig mens styr mer än folk tror och förstår tror jag. Jag firar nu, sista mensen är nu. Jag kallar mina tre dyng i ”dimman” för Mensdygnet, för jag är vaken två nätter pga mensen varje månad sedan 25 år tillbaks (idag är jag 41 år).
    Jag glädjer mig jättemycket till vad som kommer efteråt, och jag ser bara möjligheterna som följer efter hysterektomin.
    /Jeanette

  14. Carito

    tack snälla för allt positiv som du skrev. Jag ska ta bort livmodern snart och är jätte nervös . jag har lite frågor.Har du tagit multivitaminer innan och efter operation? Har du använd en trosgördel för att trycka in magen efter operationen? har du tejpat ärret?

    1. Chichi

      Nej inga vitaminer.
      Och efter operation hade jag varken trosgördel eller något annat. Ja förutom tejpen efter stygnen när det var klart att ta bort så hade jag ingen mer tejp
      Jag var snittad efter kejsarsnitt då min son föddes 2007 så dom gick in i samma snitt så tyvärr har jag ett ganska fult ärr nu efter operationen men sitter under bikinin så att jämföra med all smärta jag hade innan så tar jag ärret utan att tveka.

      Lycka till! Förstår att du är nervös var jag oxå men personen på sjukhusen är underbara och va inte rädd för att be om smärtstillande när du har ont. Du kommer ha ont efter men du får lindring och det är värt det!!!

      Återigen lycka till
      // Kram chichi