L som i livet, leva, leka och lära

Britta tårta, kalastårta eller pinocchiotårta

Bakat Makens favorittårta, en tårta med många namn. Min Mamma fyller år på fredag och Maken hennes la in en beställning på denna. Tårtan har många namn men jag är uppvuxen med namnet Britta Tårta, även om jag gillar Arlas Pinocchio mer, skall fundera om jag inte skall döpa om den till Kalastårta i stället. Hur som helst, senast gångerna jag har gjort tårtan har jag haft problem med marängen som inte fluffat till sig. Och så även denna gång – fasiken på ren Svenska. Hur svårt kan det vara?

I måndags satte jag i gång baket för att hinna med allt.

RECEPT KalasTÅRTA

Sockerkakssmeten

  • 125 gr smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg gulor
  • 1,5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk

Marängsmet (jag använder dubblesats för att få det extra smaskigt, samt läggare att få ut på sockerkakan)

  • 4 ägg vitor
  • 3  2/4 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Hackade nötter

Fyllning

  • Grädde 5 dl (3 dl om du vill ha mindre grädde/tårta)
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • Bär/sylt/frukt

Hur göra
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna med (smort) bakplåtspapper.

Sockerkakan/Botten: Rör socker och smör poröst. Tillsätt gulorna under visp. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt lite i taget i degen. Sedan vispa försiktigt ner mjölken. Bred smeten tunt i långpannan.

IMG_3427
Marängen/toppen: Var noga med rena redskap (vispar) och använd inte en plastbunke utan glas eller rostfri. (se tips nedan) Vispa vitorna till hårt skum. Vispa ner socker och vaniljsocker lite i taget. Ett tips är att vända bunken upp och ner, sitter marängen fast i skålen så är den färdig. (vispa inte för hårt, se tips från länkarna).

Bred (klicka och toppa runt) marängen över sockerkakan. (Ta det försiktigt så inte sockerkakan blandas med marängsmeten) Strö över nötterna.

Grädda i nedre delen av ugnen (helst varmluftsugn om du har möjlighet) ca 30 minuter.

IMG_3429

Låt kallna och sedan in i frysen om du har tid. Fryser du tårtan är det lättare att dela den och göra den klar.

När du tar ut den ur frysten eller om du bara låter den kallna, dela den på mitten. Vispa grädde med lite vaniljsocker. Lägg bär, frukt eller sylt på botten, sen på med vispgrädden och locket.
Allt efter tycke och smak. Maken vill ha drottningsylt i botten, själv tar jag gärna färska jordgubbar eller persiker ( i burk) som jag delar i småbitar och rör ner i grädden.

När inte marängen blir fluffig – tips och tricks.

Som senaste gångerna så fluffade inte marängen upp sig. Så nu bestämde jag mig för att hitta en lösning! Började googla på tips och ”varför blir inte marängen fluffig” och snacka om att jag inte är ensam om problemet. Hittade lite tips som jag gärna delar med mig.

Tips från Leila, länk till Milda maränger, länk till Maräng guide

Nytt försök
Bestämde mig för att göra om och göra rätt. Så först så köpte jag en ny bunke, rostfri samt en ballongvisp sen testade jag även ett nytt recept: Pinocchiotårta (som Arla kallar det). Och utan att kunna visa färdiga tårtan med fyllning så blev den fluffigare. Tror inte att det var receptet som gjorde tricket utan nog bunken och vispningen. Nästa gång skall jag även ta Leilas tips att dela äggen och låta dom stå ett tag, även tänka på att nya ägg fluffar inte som äldre ägg. Antar att det är det som är skillnaden från förr, nyare ägg och fel bunke. (var annat när man var singel utan barn …)

Skam den som ger sig! Så nu har jag två tårtbottnar i frysen (eller en stor tårta) som smakar gott men ser lite olika fluffiga ut. Så här blev Arlas tårta, fluffigare helt klart!

IMG_3433Återkommer med färdig tårta på fredag, när vi firar min underbara Mamma som fyller år.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jannice

    När du fryser tårtan, hur slår du in den då? Och monterar du den direkt från frysen eller låter du den tina innan du monterar ihop den?

  2. Marie

    Hej! När du skriver att du använder dubbel sats av marängen, menar du att du redan har dubblat eller att vi ska dubbla det du skrivit? ? Hälsningar Marie