L som i livet, leva, leka och lära

Midsommar (jordgubbs)tårta

På midsommar hittade jag ett härligt recept på Ica. Jag ville ha en tårta som inte smakade bara grädde men ändå var så där riktigt midsommarsvensk traditionell, och det blev en hit.

jordgubbstårta

 

Ingredienser

Tårtbortnar (vilket man även kan köpa färdigt, 3 skivor)

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl varmt vatten

Fyllning och garnering

  • 1 l jordgubbar
  • 100 g vit blockchoklad
  • 1 tsk matolja
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk krossad ananas (à 200 g)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • färska blad av citronmeliss eller mynta

Så här gör du: 

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bottnar: Smöra och brödströ en rund kakform med raka kanter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Koka upp vattnet och rör sist ner det i smeten. Blanda väl och slå genast smeten i formen.
  4. Grädda kakan i nedre halvan av ugnen ca 30 minuter eller tills kakan känns torr när man prövar med en sticka. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Dela den sedan i tre bottnar.
  5. Fyllning och garnering: Skölj jordgubbarna och låt dem torka på handduk. Ta undan ca 15 stycken för garnering och mosa resten (för 8 port). Sockra moset efter smak.
  6. Smält chokladen med oljan på lägsta värmen i en kastrull. Nyp tag i fästet på bären – som måste vara torra – och doppa dem till hälften i chokladen. Ställ dem på ett fat i kylen så chokladen stelnar.
  7. Vispa hälften av grädden fluffig. Blanda hälften av detta med jordgubbsmoset.
  8. Droppa ananasspadet över bottnarna och blanda krosset med resten av grädden. Bred jordgubbsgrädde över den första bottnen, ananasgrädden över den andra och lägg ihop tårtan.
  9. Vispa den resterande grädden med vaniljsocker och bred över och runtom tårtan. Garnera med de chokladdoppade jordgubbarna och ev små rosetter av citronmeliss eller mynta.

Jag förberedde nästan allt innan. Bottnar, fyllning, grädde omkring hela tårtan samt jordgubbarna på kanterna sen lite plast runt och in i kylen.
När det var dags för fika så garnerade jag det sista dvs de chokladdoppade jordgubbarna och citronmelissen.

Tårtan blev inte alls sötsliskig utan ananasen gav den bra balans mellan söt och syrligt. Denna är inte sista gången jag kommer göra, och som sagt vill man göra det enklare för sig: köp färdiga tårtbottnar.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.