I helgen fick jag tips av en Fejsbook grupp för oss Viktväktare om Mexikanska Piroger så tänkte måste testa. Hade kvar tacoköttfärs från helgen så perfekt.
Receptet på viktväktarna ändrade jag efter tipset att bra ut smör mot kesella.
Ingredienser
2⅓ dl Vatten
1 pkt Jäst
12 dl Vetemjöl
½ tsk Salt
1½ dl kesella (light)
5 st Ägg
2 st Lök
2 tsk Olja
2 tsk Chilipeppar, färsk
400 g Nötfärs 10%
2 klyfta(or) Vitlök
1 tsk Oregano, torkad
2 krm Paprikapulver
2 krm Chilipulver
2 msk Chilisås tomat
Instruktioner
Blanda vatten och salt i en skål, smula ner jästen och rör om tills jästen är löst. Rör i 4 dl mjöl och låt jäsa till dubbel storlek.
Rör ihop Kesellan med 4 ägg och häll ned i degen.
Tillsätt resterande mjöl. Finhacka lök och fräs den mjuk i olja. Skär ytterst tunna skivor av chilifrukt, peta bort kärnor och vita mellanväggar. Rör ner chili i lökfräset, sätt till färsen och fortsätt att fräsa under omrörning tills färsen grynar sig. Rör ner pressad vitlök, kryddor, chilisås och 2 msk vatten. Sänk värmen och låt puttra under lock i 10 minuter.
Smaka av med kryddor.
Kavla ut degen och lägg på fyllning, vik och pressa ihop kanten med en gaffel. Pensla med 1 uppvispat ägg.
Grädda i 225° ca 10-15 min.
Lite ”meckigt” att få till pirogerna, och få dom jämna o fina men på slutet hade jag fått in tekniken.
Totalt 16 piroger (7 points per pirog), men till nästa gång kommer jag krydda mer. Dom var lite tama. Även fylla i med majs, det gillar jag. Men dom blev helt okay, även Maken gav godkänt!
Serveras med sallad.
Tack för tipset Anna och Erica i FejsbookGruppen. Orginalreceptet kommer från Viktväktarna.
Senaste kommentarer