L som i livet, leva, leka och lära

Koka kräftor – kräftdax

På onsdag kväll skall Maken, Sonen och Svärfar ut för att fiska kräftor. Sonen räknar ner dagarna, sedan skall dom små djuren kokas och ätas på en kräftskiva framöver. För er som redan fiskat upp kräftor kommer här ett recept från Enskede Fiskklubb, samt tips på vad du bör tänka på och ta med dig när du fiskar kräftor. GLÖM inte FISKEKORT!!!!

kräfta tecknad

 

RECEPT till ett tjog (20 st) kräftor:

2,5 liter vatten
¾ grovt salt
Ev lite socker eller 1 dl Porter
Rikligt med dillkronor

Skölj kräftorna en och en i kallt rinnande vatten och kontrollera att de rör på sig. Döda kräftor kasseras!

Koka upp lagen och häll i kräftorna när det kokar kraftigt. Börja med de största med huvudet före. Koka 7-8 minuter efter att vattnet har kokat upp på nytt.

Tag av grytan från spisen och kyl ned den så fort som möjligt genom att t ex ställa den i diskhon utan lock med kallt vatten rinnande från kranen. Se till att det inte kommer in vatten i grytan, då blir ju lagen blaskig. Kräftor som ska ätas dagen efter ställs i kylskåpet i lagen, annars läggs kräftorna i plastburkar med lag och fryses in direkt.

Om man inte vill koka sina kräftor mitt i natten går det bra att ha dem i balja eller badkaret över natten och koka dem någon gång nästa dag. Spola kallt vatten över dem innan du lägger dig och sen när du har stigit upp. Upprepa om du kokar på eftermiddan/kvällen. Låt inte något vatten stå kvar i karet! Kräftorna andas då upp syret i vattnet och dör sedan.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.