L som i livet, leva, leka och lära

Farmors goda frukostbröd

I vårt fik på jobbet, FAMN, har dom helt underbara frukostbröd, så bad om recepet. Var lite knivigt då det var för dom lite på en höft utifrån ”Farmors recept”. Men dax att testa.

RECEPT:

  • 1 pkt jäst
  • 2 L vatten (kallt)
  • 2 dl havregryn
  • ca 2 kg vetemjöl
  • ca 3 dl grahamsmjöl
  • ev lite rågmjöl
  • ca 0,5-1 msk salt
  • Frösorter för ”dekoration” och extra smak

Dax att förbaka (kvällen innan):

Lös upp jästen i vattnet.

Ta en ballongvisp eller använd deg”skruvarna” til elvispen och rör ner havregryn, vetemjöl, grahamsmjöl och ev lite rågmjöl om du har det hemma (inget måste) och strö i ca 0,5-1 msk salt

Rör i de olika mjölsorterna tills det blir en fast konsistens. (om du ”vippar på bunken så ska degen röra sig lite men inte rinna)

Lite svårt att förklara när vi inte har ett exakt recept att gå efter.

Låt degen jäsa under natten i kylskåp.

På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader.

Använd degspade eller slev och forma små bullar direkt från bunken till plåten.

Pensla med vatten och ha på önskade frösorter.

Grädda ca 20 min i ugn.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.