L som i livet, leva, leka och lära

Gudomlig Tiramisu

Tiramisu betyder ”muntra upp mig” på italienska och kan intyga att Matstugan Tiramisu var pricken över iet på middagen igår.

20140112-130247.jpg
Betyg som ”godaste jag ätit” och världsklass gjorde mig glad. Håller med min bror som tyckte det var godaste han ätit men Maken tyckte att lite mer Amaretto skulle vara gott.
Iden fick jag efter läst Matstugans blogg om hennes nyår och är inte sista gången jag gjort denna efterrätten.

Då vi bara var fyra till middag så gjorde jag halva mängden av hennes recept. Originalet hittar du här.
3 äggulor
3 msk socker
1 äggvita
375 g Mascarpone
1 citron (skalet)
Ca 10-15 savoiardikex (men det är beroende på den form du använder)
1 3/4 dl starkt kaffe (gärna espressostyrka)
3 cl Amaretto (eller Marsalavin)
Kakao, några bitar mörk choklad

Gör så här
Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa äggvitan till fast skum i en annan bunke. Vänd ner den vispade äggvitan i äggfluffet. Vänd även ner mascarpone, lite i taget, och citronskal.

Blanda kaffet med alkoholen. Doppa Savaoiardikexen snabbt i kaffeblandningen. Viktigt att kexen inte suger upp för mycket vätska då de ska vara delvis spröda då du lägger dem i formen. Lägg de doppade kexen i formen.

Bred över hälften av mascarponeblandningen. Lägg på ett till lager av doppade kex och det sista av mascarponeblandningen över. Ställ kallt i några timmar, gärna över natten.

Vid servering siktar du över kakao och river några bitar mörk choklad puderfint över tiramisun.

20140112-130435.jpg
Såg inte jätte gott när jag ställde in det i kylen kvällen innan. Som Maken sa ”ser ut som äggstanning”

20140112-130321.jpg
Men lovar att det var underbart gott, detta var inte sista gången jag gör Tiramisu.

Tack Matstugan.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.