Veckomatsedeln får vi inte glömma. Förmodligen kommer vår veckomatsedel att förändras en del då vi idag ska spela in lite TV och få hjälp av både dietist och en vardagsekonom med våra matvanor. Men så länge är det denna som gäller och den ger säkert egen hel del tips på vad ni kan äta i veckan.
MÅNDAG
Skinkpasta med färsk timjan och parmesan
TISDAG
Honungsglaserad lax och pressad potatis
ONSDAG
Kyckling med rostad vitlökscreme och örtpotatis
TORSDAG
Gräddig baconpastagratäng med smak av sweetchili
FREDAG
RECEPT:
600 g fläskfilé
4 msk grönpeppar
smör till stekning
flingsalt
Sås:
1 dl vatten
1 dl kött- eller hönsbuljongtärning (eller fond)
3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
0.5-1 msk soja
2 msk dijonsenap
flingsalt och nymalen svartpeppar
Ugnsråstekt potatis:
10-12 st potatisar
3 st viltöksklyftor
2 msk olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
Till servering:
3 hg kantareller eller trattkantareller
smör till stekning
flingsalt
några kvistar hackad persilja
vinägrett
tomater
Gör så här:
Skär potatis i tunna skivor (den behöver inte skalas) och lägg skivorna tillsammans med fint hackad vitlök i en ugnsfast form. Häll på olivolja. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Rör om. Ställ in formen i ugn på 225 grader i ca 20-25 minuter. Blanda runt någon gång under tiden.
Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Platta ut skivorna lätt. Stöt grönpepparn i en mortel eller smula den. Klappa in den i köttskivorna. Ställ åt sidan i en stund. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek skivorna i några minuter på varje sida. Vänd dem försiktigt så att pepparn sitter kvar. Salta. Lägg upp biffarna på ett fat och täck med folie så att de hålls varma.
Vispa ur pannan med buljong och grädde. Tillsätt soja och senap. Låt såsen koka upp. Smaka av och häll såsen över biffarna.