Detta bröd, bröd i långpanna, är mitt absolut mest besökta inlägg.
Jag är faktiskt riktigt stolt över det här receptet och har fått massor med fin feedback på det. Alla som testat att baka det har älskat detta bröd. Jag har numera 3 varianter av detta bröd och jag kan på rak arm säga att de är de absolut godaste bröden jag bakat….. i hela mitt liv.
LÅNGPANNEBRÖD 20 bitar:
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 225 grader. Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.
2) Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.
3) Smula jästen i en degbunke (jag använder min kösmaskin Hercules från OBH Nordica).
4) Smält smör.
5) Häll sedan i lite av havregrynsröran tills jästen löses upp.
6) Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.
7) Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt. Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten.
8) Dela sedan upp degen i 20 bitar. Jag använder min pizzasliceare. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till.
9) Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Allt hänger ju på Din ugn, håll koll på brödet. Det ska ha en fin färg uppepå.
Ta ut brödet och skär upp det. Alltså, detta bröd är fantastiskt gott och saftigt! Jag är nästa mållös och så inihelsickes glad att ha ett bröd nu som är så sjukt gott! Du MÅSTE testa att baka detta! Skitenkelt dessutom!
Jag har också skapat ett till långpannebröd med solrosfrön och ett annat tilvvägagångssätt utan havre, det hittar du HÄR!
Sedan har jag självfallet skapat ett glutenfritt långpannebröd som du måste testa, det hittar du HÄR.
LYCKA TILL MED DITT BAKANDE!
jag har gjort detta fantastiska bröd flera ggr. lika gott varje gång.
Men skulle vilja ha i riven morot i det.
Har du nåt tips på hur jag ska tänka angående ingredienserna då?
Mer eller mindre vätska?
Mer eller mindre havregryn/mjöl?
tack för kanon bra recept. =)
Jag har bakat detta goda bröd flera gånger. Lätt och jättegott! Jag häller i rätt så mycket chiafrön i degen när jag kör den i matberedaren. Det ger ett väldigt saftigt resultat.
Tack för tips! Det måste jag testa nångång!
Hej!
Hittade detta brödet för några dagar sen på din instagram och tänkte jag skulle förbereda på kvällen och kalljäsa det.
Men hur gör jag då? står inget i receptet om det.
Är det bara att göra efter receptet och in i kylskåpet över natten och sen direkt i ugnen på morgonen?
Tack för en härlig blogg!!!
//Veronica
Hej Veronica!
Kalljäser, ja då behöver man inte göra den andra jäsningen för degen. Alltså, du bakar och får ihop degen. Snabbjäsa kan man göra några minuter, baka ut i långpannan och sen kalljäs i kylen över natten.
Tack själv!
Kram
Jättegott bröd, undrar bara var i ugnen den ska gräddas?
Kan man byta ut honungen mot något?
Japp, byt mot sirap t ex. 🙂
Tack!
Tack för recepten. Har du något tips till mig som inte har en bakmaskin. Hur mycket/länge ska jag knåda för hand för det vanliga receptet och det glutenfria.
Då ska det testas nästa gång det ska bakas. Fick en hercules i födelsedagspresent så då passar det ju extra bra!
Har precis tagit ut en plåt ur ugnen! Blir nybakt till kvällsfikat ikväll *mums*! Jag kunde inte låta bli att slänga i lite vetekli och brödkryddor också 🙂
Kanon! Ska testa. Bakar en del matbröd.
Kram Lena