Nu kommer det att lite smått börja dimpa ned lite recept att använda sig av i jul. Själv kan jag leta recept i flera timmar. Jag vill hitta nåt speciellt och kul. Men sen kan det också vara väldigt härligt med det gamla vanliga också!
Här ska jag i alla fall bjuda dig på ett gluten och laktosfritt recept på Janssons frestelse! Själv blir jag överlycklig när jag går på julbord och upptäcker att det bjuds både laktos och glutenfritt. Den här blir dessutom extra krämig! Mums!
RECEPT JANSSONS FRESTELSE
1 gul lök
800 gram potatis
1 burk ansjovis (man kan ha en burk till men jag gillar inte när det smakar för mycket anjovis)
4 dl laktosfri vispgrädde
25 g laktosfritt smör
Salt & svartpeppar
glutenfritt ströbröd (kan också uteslutas
GÖR SÅHÄR:
1) Sätt ugnen på 225 grader.
2) Skala potatis och lök. Skär sedan potatisen i strimlor liknande lite tjockare strips. Hacka löken och dela sedan anjovisbitarna.
3) Smöra en ugnssäker form. Varva sedan potatis, ansjovis, lök, kryddor och grädde. Grädden ska precis täcka potatisen. Tänk på att inte ha i för mycket salt då ansjovisen i sig är lite salt.
4) Ta en osthyvel och hyvla sedan smöret till lövtunna flak. Lägg det över hela. Strö eventuellt ströbröd över (går lika bra utan) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Skulle ytan bli för mörk kan man lägga på folie.
Följ gärna min Facebooksida och Instagram för fler recept, inspo och tips.
Blev kanske en lite ”tvär” kommentar inte meningen. Till Jansson ska det vara fast potatis inte mjölig potatis. Bara ett tips?
Och det ska vara fast potatis. Bara ett tips?