Åh igår bakade jag loss hemma. Ville baka något med saffran i men inget vanligt som man alltid bakar. Jag ÄLSKAR ju när jag får mixtra och experimentera. Såg en bild på instagram som satte igång alla hela min kreativa sida av hjärnan.
Som du ser så är de lite annorlunda mot vanliga lussekatter. Dessa bakar jag precis som när jag bakar kanelsnurror. Dessa innehåller dock en vaniljröra och vit choklad. Men är uppbyggda exakt likadant.
Jag kavlade en rektangulär platta som jag sedan hade på vaniljröran på. Sedan skar jag remsor som jag snurrade ihop till dessa härliga lussekatter.
RECEPT ca 30 st:
5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
Ca 12-14 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gr mjukt smör
200 gr vitchoklad
2 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Gör såhär:
1) Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Kör den tills den släpper kanterna i degbunken. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, cirka 45 minuter.
3) Sätt ugnen på 225 grader.
4) Riv den vita chokladen eller skala den med en potatisskalare. Blanda mjukt smör, socker, vaniljsocker och chokladen.
5) Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, cirka 1 cm tjock.
6) Bred vaniljröran över plattan, vik den på mitten så du får en rektangel. Skär 2-3 cm breda bitar, snurra ändarna åt varsitt håll så det blir ett omvänt S.
7) Lägg bullarna på bakplåtpappersklädd plåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda i 8-10 minuter. Ät & njut!
Följ gärna mig på Facebook och Instagram för många fler recept på mat/bak,inspiration och tips.
Dom verkar goda.
Mums, ser jättegoda ut?
Så gott
Mums, du bara måste göra en bakbok nån gång.