Måste tipsa dig om något riktigt gott att göra till efterrätt i helgen. Detta är verkligen en höjdare på alla sätt. Du behöver nämligen inte lägga ned så mycket tid på det alls men det smakar som du jobbat med den här efterrätten i en hel evighet. 🙂
En fantastisk äppel-efterrätt som passar perfekt såhär på hösten. Serverar du den med glass så lovar jag att smaklökarna kommer dansa tango!
Det finns ett antal namn för denna härlighet till efterrätt. Äppelgifflar, smördegsbakelse, åppelgömmor…..ja you name it.
Äppelgifflar
1 pkt färdig smördeg
4 äpplen
2 msk kanel
1 msk kardemumma (malen)
1 msk vaniljsocker
3 msk sirap
1 ägg
Gör såhär:
1) Skala och dela äpplena i mindre bitar.
2) Skär ut trekanter av smördegen, tänk dig att den ska vara ganska så lång i ena spetsen. ,.
3) Fyll trekanterna med äppelbitar, strö sedan över kanel, vaniljsocker, kardemumma och sist så ringlar du över lite sirap.
4) Börja sedan rulla ihop trekanten från den bredaste delen på trekanten mot spetsen.
5) Pensla med ett uppvispat ägg och placera dem på en bakplåtpappersklädd ugnsplåt. Skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.
6) Låt svalna en aning innan du pudrar dem med florsocker. Serveras gärna med vaniljglass när den fortfarande är lite ljummen! Så gott!!
Följ gärna min Facebooksida och min Instagram för många fler recept på mat och bakning, tips och inspo.
Hur många gifflar får du ut på detta recept samt vad för mått har du på trianglarna?
Oj, nu räknade jag dem inte. Men en platta smördeg ger ca 16 stycken i den a storlek.