I övermorgon är det den 4/10. Det innebär att det är kanelbullens dag. Själv kommer jag vara på väg till Mallorca och landa där någongång vid 11-12 tiden. Så något kanelbullebak för min del. Men jag hopps att du har tid att baka dessa underbaringar!
Godast är dem man bakar själv! Helt klart!
RECEPT STORA KANELSNURROR ca 20 st:
150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1, 5 dl strösocker
½ tsk salt
ca 12-15 dl mjöl
Gör såhär:
1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i bunken. Häll över mjölken och lös upp jästen. Tillsätt smöret i bitar, socker och salt.
3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i degen. Lite i taget tills du har en smidig deg som fortfarande är lite kladdig men ändå smidig. Tillsätt mjölet men spar lite lite till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Den ska släppa kanterna i degbunken.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk eller plastfolie i cirka 45 minuter.
6. Knåda den sedan lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en avlång platta som är ca 1,5 cm tjock.
7. Ta rumsvarmt smör och fördela på hela plattan. Ta rikligt! MUMS! Strö sedan på strösocker och malen kanel.
8. Vik degplattan på mitten. Dela sedan upp den i 2 cm smala remsor.
9. Snurra ändarna av remsorna åt varsitt håll, snurra sedan den runt ditt finger och avsluta med att fästa änden under snurran. (Se klippet nedan för att se hur jag gör.)
10. Pensla med uppvispat ägg och grädda sedan i 225 grader i ca 10 min.
11. Blanda lite sirap och vatten i ett glas och pensla bullarna när de svalnat.
12. Strö över socker eller doppa bullarna i strösocker. Ät och njut! ♥
Här nedan har du en video på hur jag går tillväga för att göra dem såhär.