I helgen kände jag för något sött och gott, något som gick snabbt att göra dessutom. Efter att ha bakat i måååånga år av mitt liv har man nu lärt sig vad som tar tid och inte. Ibland har man ju dagar när man verkligen känner för att lägga ned massor med tid och engagemang på bakning. Sedan finns det dagar då man inte orkar riktigt. I helgen var en sådan dag. Då var det perfekt att jag hade färdig smördeg i kylen för då blev det plötsligt busenkelt att fixa en snabb efterrätt.
Dessa små härligheter svängde jag snabbt ihop förstår ni. SWISCH SWOSCH sa det så var det klart.
Inuti dessa är det banan och mörk mintchoklad. Ämen den combon!!! Wow säger jag bara. Så fantastiskt gott! Gick inte att sluta äta.
RECEPT:
Antingen så köper du färdig smördeg på rulle. Sedan finns det recept som du själv gör smördegen på, självfallet är det det absolut godaste såklart, men har man ont om tid eller inte orkar är det perfekt att kunna köpa färdig.
25 g jäst
3 dl kallt vatten
1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
7,5 dl vetemjöl special
250 g smör
1 ägg
Fyllning:
1 banan
50 g mintchoklad mörk
Gör såhär:
1) Blanda jäst och vatten i en degskål och rör så att jästen löser sig.
2) Blanda ner socker, salt och mjölet. Ta lite i taget och jobba den tills det blir en smidig deg. Arbeta degen antingen i skålen eller för hand på ett bakbord, jag skulle säga att det tar ca 10 min. Lägg sedan degen i en oljad skål, täck med plast och ställ i kylen ca 2 timmar.
3) När degen degen mojsat klart där i kylen så ska smöret in. Smöret ska vara kallt, viktigt! Tag ett bakplåtspapper och skiva ut smöret på det, tänk dig en platta på ca 15 x 20 cm, se till att du får en jämntjock platta.
4) Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en jämn rektangel, ca 40 x 20 cm. Placera smöret mitt på plattan.
5) Vik sedan in den ena långsidan mot mitten över smöret, gör likadant med den andra sidan. Sedan viker du det på mitten. Såhär:
Bild lånad från Arlas hemsida.
6) Rulla in den i smörpapper och låt den ligga i kylen 1/2 – 1 timme.
7) Tag ut den kalla smörfyllda plattan. Kavla ut den till samma mått igen, 40 x 20 cm. Kavla inte för hårt, annars går degen sönder. Så jobba försiktigt och kavla lagom hårt.
8) Vik ihop som förut till en platt rulle. Linda in, in i frysen i ca 20 min. Ut igen, kavla, vik ihop, in i frysen. Detta upprepas ungefär 4 gånger. Degen ska hållas kall så mycket det går.
9) Kavla ut plattan igen och dela den på mitten, tänk dig att det ska vara en liggande rektangel och så skär du vågrätt mitt på. Dela sedan de avlånga plattorna till trianglar.
10) Skiva bananen och lägg sedan några skivor på varje triangel, toppa med hackad choklad. Rulla sedan ihop triangeln från den breda sidan av triangeln och inåt mot spetsen. Pensla sedan alla med uppvispat ägg.
11) Skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min. Pudra på florsocker innan servering.
Följ gärna min Facebooksida och Instagram för många fler recept på mat och bakning.
Åh vad gott det lät! Hur många ska man räkna med att det blir om man har smördeg på rulle?