Dags för ett nytt härligt brödrecept tänkte jag. I helgen bakade jag detta bröd och blev faktiskt riktigt glatt överraskad över hur supersimpelt receptet var men att det var så himla himla gott. Perfekt att ha fryst i bitar i och bara ta fram när du vill äta. Jag kallar det för frukostbröd men du kan givetvis äta det när du vill.
Det här brödet bakar du i en springform av något slag.
Själv bakade jag det i den här enkla formen som jag täckte med lite bakplåtspapper så den inte skulle fastna i botten.
Brödet är ett rågsiktsbröd med lite grövre smak men i konsistens är det lätt som en fralla. Älsk på det! Råg ger en härlig smak tycker jag och passar så fint till just frukost.
RECEPT:
1/2 pkt jäst
2,5 dl röd mjölk
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk honung
5-6 dl rågsikt
Gör såhär:
1) Smula ned jästen i en köksmaskin eller degbunke.
2) Värm mjölken till 37 grader, viktigt att man håller det till högst 37 grader, annars kan man döda jästsvamparna som hjälper degen att jäsa.
3) Häll i mjölken i bunken, du kan också ha i honung, salt och olja. Rör om tills jästen lösts upp.
4) Häll i mjölet, lite i taget medan degen arbetas med degkroken. Degen ska vara smidig och släppa från degbunkens väggar.
5) Låt jäsa under bakduk eller inplastad i ca 45 minuter.
6) Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen och lägg den i en springform eller annan rund bakform. Tryck ut den jämnt i formen. Nagga den lite lätt, pudra med vetemjöl och skjutsa sedan in den i den nedre delen av ugnen. Sänk ugnstempen till 225 grader och grädda i ca 15-20 minuter.
Följ gärna min Facebooksida och Instagram för många fler recept på både mat och bak, inspiration och tips.
Vad är det för fetthalt på den ”röda” mjölken? ☺ här uppe i norr innebär röd mjölk mellanmjölk men jag har en känsla av att det är annorlunda på annat märke ☺
3% fett har vi här på den röda mjölken. ?
Ser smaskens ut ?kanske till och med en brödbaksamatör som jag klarar av?..får helt klart testas! Kram
Ser ju riktigt gott ut. Ett recept värt att prova en dag!