Niiiniskitchenlife

Några tips på hur Du bakar när du har ont om tid!

Bakar du gärna men har ont om tid? Visst är det trevligt att bjuda på hembakat till sina gäster? Inte är det lika kul att slänga upp en köpt rulltårta och några Ballerinakex när det är såå mycket godare och trevligare med något du själv bakat. Inga konstiga tillsatser bara ingredienser du själv vet vad det är. Jag lovar att du och fikagästen kommer gilla hembakat mycket bättre!

Här tänkte jag ge dig några tips på både recept och tillvägagångssätt som gör det lite snabbare.

Kanelbullar eller vaniljbullar (recept längst ned) som kan vara bland det godaste som finns! Många känner att jäsdegar tar alldeles för lång tid. Det gör det ju, jäsdegar behöver sin lilla tid för att bli riktigt bra. Dock så finns det lite knep.

Dels kan du baka mina kanelbullar utan jäst, där blandar du bara en deg, rullar ihop kanelbullarna och gräddar, KLÄRT!

Mitt andra heta tips är att du har i 1 1/2 tsk bakpulver i jäsdegen när du kör den i din köksassistent. Detta om du bakar på 5 dl mjölk, alltså en sats. Detta halverar jästiden och degen blir färdigjäst mycket snabbare. Dessutom upplever jag att bullarna blir mycket fylligare.

Långpannekakor, här snackar vi mycket kaka på kort tid. Denna kakan, Silviakaka i långpanna, ska vara inne i ugnen i ca 25 min och den ger hur många bitar som helst.

Vill du ha nybakt bröd till frukost snabbt!?
Då är mitt bästa tips att baka scones. Bara till att röra ihop, baka ut och grädda. Vansinnigt gott är det dessutom. Fler sconesrecept hittar du här.

Ett annat tips på väldigt goda bakverk som du snabbt bakar är smulpaj. Detta är en jordgubbspaj, en väldigt god paj enligt mig. Där blandar du bara smulet, häller frukt eller bär i botten på en pajform, på med smulet och grädda. Något som är lite festligare och går ännu snabbare är att göra pajerna i små portionsformar. Fler recept på pajer har du här.

Vaniljbullar

150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1, 5 dl strösocker
½ tsk salt
ca 12-15  dl mjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Garnering:

1 ägg
Pärlsocker

Gör såhär:

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i bunken. Häll över mjölken och lös upp jästen. Tillsätt smöret i bitar, socker och salt.
3. Häll mjölet och luftigt direkt ur påsen i degen, ha också i bakpulvret. Lite i taget har du i mjölet, tills du har en smidig deg som fortfarande är lite kladdig men ändå smidig. Den ska släppa kanterna i degbunken.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 45 minuter.
6. Knåda den sedan lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en avlång platta som är ca 1,5 cm tjock.
7. Ta rumsvarmt smör och blanda strösocker och vaniljsocker. Fördela på hela plattan.
8. Vik degplattan på mitten. Dela sedan upp den i 2 cm smala remsor.
9. Snurra ändarna av remsorna åt varsitt håll, snurra sedan den runt ditt finger och avsluta med att fästa änden under snurran.
10. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda sedan i 225 grader i ca 10 min.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.