Niiiniskitchenlife

Saftig rabarberkaka med maräng

Igår bakade jag en riktig höjdarkaka. Vill du briljera med en riktigt god kaka ska du helt klart skryta med den här. Jag lovar att ALLA kommer humma av välbehag när de äter den. En varning bara, den är FÖR god. Man vill inte sluta äta….


I botten en saftig kaka som bara smälter i munnen. Mellanlagret är en härlig rabarberblandning som har så otroligt härliga smaker. Jag kallar den för en rabarberkompott. Uppepå en söt och len maräng.


Du bakar den i långpanna, jag använde en form som är ca 25×35 cm. Då blir kakan lite högre vilket är sååå smaskigt!


SAFTIG RABERBERKAKA MED MARÄNG

UGN: 200 grader

100 g mjukt smör

2 dl strösocker

4 äggulor

5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2½ tsk bakpulver

2,25 dl mjölk

Rabarberkompott

1 stor rabarberstång eller 3 små

1/2 dl råsocker

3 msk vaniljsocker

50 smör

Marängtäcke

4 äggvitor

2½ dl strösocker

Gör såhär

1) Vispa samman smör och socker. Tillsätt sedan gulorna, ett i taget, vispa under tiden.

2) Blanda mjölet med vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten, växla detta med mjölken. Blanda sedan samman till en slät smet med slickepott.
3) Häll smeten i en långpanna, ca 25×40 cm, med bakpapper. Grädda i mitten av ugnen, ca 20 min.

4) Rabarberkompott: Skala och skiva rabarberna. Lägg i smör i en kastrull. Lägg i rabarberna, häll också i socker och vaniljsocker. Låt puttra i ett par minuter på svag värme.

5) Marängtäcke: Använd vitorna som blev över efter äggulorna. Vispa vitorna tills de börjar skumma. Häll i socker, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa sedan till att det börjar bli blankt och toppigt.

6) Fördela rabarberkompotten över kakan 
direkt när den tagits ur ugnen. Bred på marängen över.
7) Grädda i mitten av ugnen i 7–10 min eller tills marängen fått fin färg.

Följ gärna min Facebooksida och Instagram för mer inspiration, recept och tips. 



Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofia

    Om jag bakar kakan ikväll men ska äta den imorgon, hur ska jag förvara den? Funkar det i kylskåpet?

  2. Malin Bergman

    Undras oxå hur många grader. Testar nu med 180°… Får se hur det blir. Men jag undrar om jag inte ska öka på värmen lite då jag brett på marängen..

  3. Maria

    Ååå, vad smaskigt.
    Vi bakar ofta glutenfri rabarberkaka efter recept från dig. Den som man lägger rabarberna som en sol uppepå smeten, och toppar med råsocker. Väldigt uppskattad av alla, även dom som tål gluten.
    Ha en fortsatt fin sommar.