Eftersom det är amerikanskt val tänkte jag tipsa om olika amerikanska bakverk. Amerikanska bakverk brukar kunna vara väldigt mycket vilket jag faktiskt gillar. ??? Den här kakan hittade jag, vad sägs om denna?
Vad sägs om en rulltårta med mönster av den Amerikanska flaggan? Något att fira dagen med kanske? Det är lite moment med kakan men inget som tar en evighet eller är särskilt svårt, faktiskt helt klart värt det för den blir ju så fin!
RECEPT:
Stjärnor och ”stripes”
75 smör
1 dl strösocker
2 äggvitor
1 dl vetemjöl + 1 matsked
Röd och blå gel karamellfärg
1 tsk mjöl, blanda i den röda pasta smeten
1 tsk mjöl, blanda i den blå pasta smeten
Smeten
4 äggulor
1,25 dl strösocker
2 tsk citronsaft
1 msk vatten
1,25 dl olja
2 dl vetemjöl
4 äggvitor
1 tsk grädde
1/3 dl strösocker
Fyllning:
100 g Philadelphiaost
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
2 dl choppade jordgubbar eller hallon
Gör såhär:
Stjärnor & ”stripes”
1) Lägg bakplåtspapper i en djup ugnsplåt, den stora plåten i ugnen.
2) Tejpa en fyrkant där det blåa fältet med stjärnorna ska vara.
3) Vispa grädde, mjukt smör och grädden tillsammans till en krämig smet. Tillsätt äggvitorna och mjölet och fortsätt vispa slätt.
4) Ta en spritspåse med en rund liten tyll och fyll med 3 msk smet. Spritsa små ”vita” stjärnor inne i tejprektangeln, håll lite avstånd. Frys stjärnorna en stund i frysen så de sätter sig.
5) Blir det över av stjärnsmeten i spritsen blanda det med resten av smeten igen. Dela smeten i 2. Färga den ena blå och den andra röd. Blanda i en tsk mjöl i varje. Gör i ordning 2 spritsar med de två smetarna.
6) Bred den blå smeten över stjärnorna. Smeta ut så den täcker alla stjärnor. Frys igen i ca 15 min.
7) Dra maskeringstejp för att göra ränderna med i plåten. Lägg sedan den röda smeten mellan raderna för att görs röda ränder. Frys igen i ca 15 min.
Kakan
1) Värm ugnen till 200 grader. Vispa äggulor och 1/2 dl strösocker fluffig och vit.
2) Tillsätt olja, vatten och citronsaft och blanda väl. Blandningen ska vara tjock och smidig.
3) Sila i mjöl. I en separat skål, gör maräng av äggvitorna. När äggvitorna börjar skumma, tillsätt strösocker lite i taget och öka hastigheten. Vispa tills marängen bildar stela, glansiga toppar.
4) Blanda försiktigt maräng i äggblandningen tills det inte finns några strimmor av maräng kvar.
5) Ta plåten och dra bort maskeringstejpen och lämn därigenom tomma ”vita” ränder. Häll kaksmeten över mönstret och använda en spatel att sprida det i ett jämnt lager för att helt täcka stjärnorna och randmönstret.
6) Grädda i 15 till 20 minuter, tills mitten av kakan är gyllene och fjädrar tillbaka vid beröring. Lägg ut ett tomt bakplåtspapper med lite strösocker på.Ta ut kakan ur ugnen. Dra en kniv runt kanterna av kakan, och vänd den ur plåten på det sockrade bakplåtspapperet. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet från flaggmönstret.
7) Placera en ren kökshandduk på en bänk och vänd i kakan så den tomma sidan är vänd uppåt och flaggmönstret nedåt.
Fyllning
1) Vispa cream cheese och strösocker tills den är slät och fri från klumpar. På medium låg hastighet tillsätter du sedan vispgrädden i en tunn stråle. Öka hastigheten till medelhög och vispa fyllningen tills den är tjock.
Sätt ihop rulltårtan
1) Bred ett tunt lager av fyllningen på den tomma sidan av kakan. Lägg på hackade jordgubbar över fyllningen. Bred ett till tunt lager av fyllning över jordgubbarna.
2) Rulla upp kakan i en tät rulle. Börja med den korta änden med den blå stjärnan i det nedre vänstra hörnet. Rulla ihop kakan och kyl den i en timma tills det är smidigt att skära i rulltårtan.