Ni vet ju min förkärlek till att testa massa nytt. Ett tag har rabarberpaj med vit kladdkakefyllning stått på önskelistan att få provbaka. Sagt och gjort så gjorde jag det. Åh herreminjeee… ja vi kan väl säga att det blev det bästa av två världar. Du måste prova! Jag fyllde också på med hallon. Rabarber och hallon är en sån härlig kombo ju!
RECEPT:
Pajskal
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 krm salt
Fyllning:
250 g rabarber eller 4 stora stänger
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
075 dl vetemjöl
25 g smält smör
Gör såhär:
Pajskalet
1) Blanda socker, mjöl, salt och smör till en smulig massa. Allt ska gå ihop ordentligt.
2) Tillsätt sist ägget och blanda tills degen går ihop. Det räcker att den bara går ihop till en deg.
3) Låt degen vila, helst i kylen i 30 minuter. Men är du lika otålig som jag slänger du in den i frysen i 10 min.
4) Tryck ut degen i en form. Den form jag använde har måtten 15 x 30 cm. Du kan givetvis använda en rund form som är cirka 20 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ in i kylskåpet ytterligare 30 minuter.Är du fortfarande otålig som jag funkar en vända in i frysen igen.
5) Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter i 175 grader.
Fyllningen:
1) Skala rabarberna. Jag tjoffade också av ändarna på den så det blev raka och fina. Ta fram hallonen, jag hade färska.
2) Vispa ägg, socker och vaniljsocker precis så att det går ihop ordentligt.
3) Blanda äggvispet tillsammans med mjölet, blanda varsamt med slickepott. Tillsätt det smälta smöret och blanda försiktigt till en jämn smet.
4) Häll sedan fyllningen i det förgräddade pajskalet. Tryck ner rabarberbitarna samt hallonen i smeten.
5) Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter. Avsluta med att strö lite rårörssocker uppepå om du vill.
Den fick högsta betyg av la familia!
Nedan kan du se ett kort litet klipp på tillvägagångssättet.
Den ser god ut!
Roligt med filmer ?
Kram!