När man känner för bullar men vill ha något litet extra. Ja, så kände jag häromdagen när jag skulle baka lite åt syster och hennes sambo. Bebis anländer ju när som helst så jag tänkte att det var ett ypperligt tillfälle att baka åt dom så de har lite bakverk i frysen att ta fram när gästerna strömmar till för att se bebis. 🙂 Som vi längtar efter den lille. Åh…att få snosa bebishuvud igen. Det doftar så gott.
Jag bakade rabarberbullar med en liten rabarbergömma inuti bullen. Tänker mig att jag ska kalla dom för rababergömmor faktiskt. Detta blev väldans smaskigt ska jag säga. Otroligt gott med gömman inuti bullen där jag blandat rababer, malen kardemumma, smält smör, vaniljsocker och strösocker. Nomnomnom!
RECEPT DEGEN:
150 g rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 11-12 dl mjöl
FYLLNING:
2 stänger rabarber
1 tsk malen kardemumma
2 msk vaniljsocker
3 msk strösocker
50 g smält smör
GARNERING:
1 msk ljus sirap
några droppar vatten
strösocker
Gör såhär:
1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i degskålen i köksmaskinen. Häll över lite av mjölken och rör om tills jästen löses upp. Häll i resten av mjölken. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma.
3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i degen. Lite i taget tills du har en smidig deg som fortfarande är lite kladdig men ändå smidig. Tillsätt mjölet men spar lite lite till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i ca 30 minuter. Jag brukar plasta in degbunken för bästa jäsning.
6. Knåda den sedan lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en avlång platta som är ca 1 cm tjock.
7. Tryck ut rundlar ur plattan.
8. Lägg på lite skivade rabarber, vaniljsocker, malen kardemumma, smält smör och strösocker.
9. Ta sedan och stäng den lilla bullen genom att sluta om allt innehåll. Kläm ihop den ordentligt och lägg bullarna på bakplåtpappersklädd plåt med ”knuten” nedåt.
10. Låt jäsa i 3 min under bakduk.
11. Grädda i nedersta delen av ugnen i 225 grader i ca 10-15 min. De ska vara lite mörkare på undersidan och ha en härlig gyllenbrun/gul färg på toppen.
12. Låt svalna. Blanda sedan sirap och vatten, pensla bullarna med detta. Rulla dem sedan i strösocker. Ät & Njut!
Hej Nina! Jag tänkte testa och baka dessa ikväll. Hur många bullar beräknas det bli på degen? Och ska de verkligen bara jäsa 3min innan de ska in i ugnen? Kram
Hej Nina! Jag tänkte testa och baka dessa ikväll. Hur många bullar beräknas det bli på degen? Och ska de verkligen bara jäsa 3min innan de ska in i ugnen? Kram
Måste fråga varför har du ”granskning på komentarerna”? Blir så mycket tråkigare än ett öppet kommentarsfält!! tror du förlorat många komentarerna på detta vis:-(
Försöker och godkänna så fort som möjligt så egentligen är det ju ingen större skillnad. Finns anledningar till det modererade kommentarsfältet dock. Alla gör som dom vill med kommentarer, man kommenterar om man vill liksom.
Kram
Kram
Måste fråga varför har du ”granskning på komentarerna”? Blir så mycket tråkigare än ett öppet kommentarsfält!! tror du förlorat många komentarerna på detta vis:-(
Försöker och godkänna så fort som möjligt så egentligen är det ju ingen större skillnad. Finns anledningar till det modererade kommentarsfältet dock. Alla gör som dom vill med kommentarer, man kommenterar om man vill liksom.
Kram
Kram
27 maj ska jag till Enköping.!vore inte helt fel om du stod vid stationen då med en påse hembakat bröd 😉 ( skämtade ) 😉
27 maj ska jag till Enköping.!vore inte helt fel om du stod vid stationen då med en påse hembakat bröd 😉 ( skämtade ) 😉
Nu får du sluta med dina rabarber frästelser!! 😉 ( skämtade) ser så gott ut och jag älskar rabarber! Men jag är inte bra på att baka ja,jag kan baka. Men blir inte alltid så bra:-) får väl koka mej lite rabarberkräm det kan inte misslyckas 😉 du rabatberkompot är grymt gott ett litet tips bara. Ha de gott:-)
Nu får du sluta med dina rabarber frästelser!! 😉 ( skämtade) ser så gott ut och jag älskar rabarber! Men jag är inte bra på att baka ja,jag kan baka. Men blir inte alltid så bra:-) får väl koka mej lite rabarberkräm det kan inte misslyckas 😉 du rabatberkompot är grymt gott ett litet tips bara. Ha de gott:-)