Niiiniskitchenlife

Morotsbröd i långpanna

Godmorgon mina sockerpullor!

Här har dagen startat med underbart väder, IGEN! Åh, ljuvliga ljuvliga väder. Jag gick upp och bakade bröd i morse, var så sugen på att jobba med en deg. Ni vet ju min fetisch för degar, hehe… Att sätta händerna i en alldeles nyjäst deg är ju en upplevelse utöver det vanliga. Jag älskar´t!

Såhär gör du degen till detta morotsbröd i långpanna.

RECEPT:

5 dl vatten
50 g jäst
0.5 dl rapsolja
200 g finrivna morötter (ca 2,5 dl finrivna)
2 tsk salt
2 msk honung
2 dl havregryn
13 dl vetemjöl

Gör såhär:

Värm vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke (din köksmaskin t ex) och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, olja, morötter, salt, havregryn, honung och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt med plastfilm i ca 30 minuter.

IMG_9192

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Jag använde bakplåtspapper.

IMG_9193

Efter att du plattat ut den på en plåt så tar du en pizzaslicer eller en kniv och skär igenom till önskat antal fyrkanter.

IMG_9195

 Pudra på lite vetemjöl uppepå och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

IMG_9197

Ät och njut detta bröd till smör, någon smakrik ost och grönsaker. Låt det gärna vara lite varmt när du äter det. Det är himmelskt gott kan jag lova. Tony gav den 5 av 5 ”Tonys”. 🙂 Det godaste brödet jag bakat enligt honom. Såhär såg brödet ut på vårt frukostbord ute i solen.

IMG_9208IMG_9205IMG_9204IMG_9202IMG_9200IMG_9199

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofia Brennander

    Tack för suveränt recept! Var sååå omtyckt av hela familjen. 🙂 <3
    Jag kalljäste degen i kylen över natten.

  2. Sandra

    Hej☺ Kan man göra detta fantastiska bröd ,glutenfritt? Du får mer än gärna göra gluten och laktosfria recept på både bakverk,bröd och mat☺ Mvh Sandra.

  3. Em

    Hur gör jg om jag vill jäsa över natten då? På samma sätt bara att degen ligger i skålen över natten eller ? Mvh em

  4. Carita löfgren

    Ett av det godaste jag ätit!! Och jag som har svårt med att lyckas få ett bra bröd. Allt annat kan jag ? men detta var lätt och gick hem med barna ? tack för att du delade med dig

  5. Eva

    Hej Nina,
    Har testat något av dina recept och är ju supernöjd med vad jag fått fram. Supergott med andra ord och inte för avancerat. Då jag vill baka mer bröd men har lite dålig koll (än så länge 🙂 ) så undrar jag : är detta bröd lämpligt att kalljäsa över natten? och vad bör jag i så fall tänka på ?
    Tack för mycket trevlig inspiration!!

    1. Niiinis

      Absolut! När du kalljäser kan du minska lite på jästen. Kalljäs den i formen övertäckt med handduk. Kommer bli jättegott! ?