Godmorgon mina sockerpullor!
Här har dagen startat med underbart väder, IGEN! Åh, ljuvliga ljuvliga väder. Jag gick upp och bakade bröd i morse, var så sugen på att jobba med en deg. Ni vet ju min fetisch för degar, hehe… Att sätta händerna i en alldeles nyjäst deg är ju en upplevelse utöver det vanliga. Jag älskar´t!
Såhär gör du degen till detta morotsbröd i långpanna.
RECEPT:
5 dl vatten
50 g jäst
0.5 dl rapsolja
200 g finrivna morötter (ca 2,5 dl finrivna)
2 tsk salt
2 msk honung
2 dl havregryn
13 dl vetemjöl
Gör såhär:
Värm vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke (din köksmaskin t ex) och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, olja, morötter, salt, havregryn, honung och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt med plastfilm i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Jag använde bakplåtspapper.
Efter att du plattat ut den på en plåt så tar du en pizzaslicer eller en kniv och skär igenom till önskat antal fyrkanter.
Pudra på lite vetemjöl uppepå och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
Ät och njut detta bröd till smör, någon smakrik ost och grönsaker. Låt det gärna vara lite varmt när du äter det. Det är himmelskt gott kan jag lova. Tony gav den 5 av 5 ”Tonys”. 🙂 Det godaste brödet jag bakat enligt honom. Såhär såg brödet ut på vårt frukostbord ute i solen.
Tack för suveränt recept! Var sååå omtyckt av hela familjen. 🙂 <3
Jag kalljäste degen i kylen över natten.
Hej☺ Kan man göra detta fantastiska bröd ,glutenfritt? Du får mer än gärna göra gluten och laktosfria recept på både bakverk,bröd och mat☺ Mvh Sandra.
Hur gör jg om jag vill jäsa över natten då? På samma sätt bara att degen ligger i skålen över natten eller ? Mvh em
Gör klart allt till att du plattat ut den i långpanna. Lägg på plastfolie och förvara i kylen över natten. ???
Ett av det godaste jag ätit!! Och jag som har svårt med att lyckas få ett bra bröd. Allt annat kan jag ? men detta var lätt och gick hem med barna ? tack för att du delade med dig
Barnens favorit, smakade nästan nybakt efter 3 dagar. Tack för detta recept.
Vad roligt att höra! ?? Varsågod och kul att barnen gillade. ?
Hej Nina,
Har testat något av dina recept och är ju supernöjd med vad jag fått fram. Supergott med andra ord och inte för avancerat. Då jag vill baka mer bröd men har lite dålig koll (än så länge 🙂 ) så undrar jag : är detta bröd lämpligt att kalljäsa över natten? och vad bör jag i så fall tänka på ?
Tack för mycket trevlig inspiration!!
Absolut! När du kalljäser kan du minska lite på jästen. Kalljäs den i formen övertäckt med handduk. Kommer bli jättegott! ?