OREO KAKOR!
Ja, vad kan inte bli godare? Dessa chokladiga drömmar med vaniljsmakande smörkräm emellan. Ett stort glas mjölk till så är man hemma. Igår bakade jag en glutenfri variant på dessa härliga kakor. Kan säga att hela familjen mumsade i sig för glatta livet. De blev så härligt spröda och goda såde här kakorna kommer att vara ett stående inslag på kalasen här hemma framöver.
RECEPT ca 25 kakor
1 dl strösocker
½ dl rårörssocker (denna del av sockret kan bytas ut mot vanligt strösocker)
1 dl kakao
2 dl mjölmix
1½ dl rismjöl
(Vill du inte baka glutenfritt byter du ut de två mjölsorterna mot 3 dl vetemjöl)
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
Gör såhär:
Blanda alla de torra ingredienserna. Ta sedan smöret och ställ det sedan i mikron i bara några sekunder, typ 20 sekunder. Det ska precis börja smälta i mitten. Ha i det i mjölblandningen. Knäck sedan i ägget och rör runt ordentligt. Det ska bli en följsam mjuk kakdeg. Ha ut degen på mjölat bakbord. Jobba degen en liten stund, dela sedan kakdegen i 2. Rulla ut till en ”korv”.
Skär sedan korven i ungefär lika stora bitar. Platta till bitarna lite och se till att de blir så runda som du vill ha dom. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Grädda sedan kakorna lite längre ned i ugnen i 175 grader i 10 minuter.
Ta av kakorna från plåten men låt de ligga kvar på bakplåtspappret och svalna. Låt svalna helt. Under tiden gör du smörkrämen som ska vara emellan kakorna.
RECEPT VANILJSMÖRKRÄM
50 g rumsvarmt smör
2,25 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 1 tsk vatten
Gör såhär:
Vispa samman alla ingredienser. Är det så att den blir för ”torr” har du i lite mer vatten. Det ska bli en följsam smörkräm som är lätt att bre ut på kakorna. Ta sedan en klick smörkräm på varje kaka och sätt ihop två och två. Förvaras i kylen. MUMS säger jag!
Hela min familj blev stormförtjusta i dessa godingar. Så enkla att göra och så fantastiskt goda! Vem som helst kan göra dom och de kommer garanterat att bli supergoda. 🙂
Kör hårt! ♥
Mums vad gott, här skall det bakas??
Åh va gott det ser ut! Blir nog till att slänga ihop en sats till dagens kalas 🙂
Åh va gott det ser ut! Blir nog till att slänga ihop en sats till dagens kalas 🙂
Tack för ett superbra recept! Min dotter har celiaki och min son är laktosintolerant. Idag vabbade jag med min son (9år) så idag passade vi på att baka dessa – wow så enkla och såååå goda! Bättre än riktiga oreo kakor sa Royce och min dotter Leia (11 år) som sällan gillar några kakor åt flera stycken! Perfekta kalaskakor!! Kram
Åh vad glad jag blir att höra det. Visst var dom verkligen goda?! Vi storgillade dom också. Kul att barnen gillade, dom är de bästa domarna enligt mig. 🙂
Kram och krya på er! ❤️
Ja helt fantastiskt goda! Får nog gömma dem från maken som kommer hem ikväll efter några dagar på resande fot. Han är från Canada och har ”växt upp” på oreos doppade i mjölk…..
Tack för en bra, ärlig och underhållande blogg! Kram
Tack för ett superbra recept! Min dotter har celiaki och min son är laktosintolerant. Idag vabbade jag med min son (9år) så idag passade vi på att baka dessa – wow så enkla och såååå goda! Bättre än riktiga oreo kakor sa Royce och min dotter Leia (11 år) som sällan gillar några kakor åt flera stycken! Perfekta kalaskakor!! Kram
Åh vad glad jag blir att höra det. Visst var dom verkligen goda?! Vi storgillade dom också. Kul att barnen gillade, dom är de bästa domarna enligt mig. 🙂
Kram och krya på er! ❤️
Ja helt fantastiskt goda! Får nog gömma dem från maken som kommer hem ikväll efter några dagar på resande fot. Han är från Canada och har ”växt upp” på oreos doppade i mjölk…..
Tack för en bra, ärlig och underhållande blogg! Kram
Hej! Kan man frysa in kakorna? Tack för en underhållande blogg ☺
Mvh Sofia
Absolut! Men bäst är att tina dom sen i rumstemperatur, använder du mikron så kan smörkrämen smälta.
Tack för fina ord! ♥
Hej! Kan man frysa in kakorna? Tack för en underhållande blogg ☺
Mvh Sofia
Absolut! Men bäst är att tina dom sen i rumstemperatur, använder du mikron så kan smörkrämen smälta.
Tack för fina ord! ♥
Såg jättegoda ut…men det räcker med några kort..inte hundra på samma kaka. Blir så långt att bläddra fram för att läsa slutklämmen. Förresten har du kollat var vasen kommer ifrån snart?
Ja, bilderna blir många ibland men mest för att jag gillar att ta bilder och jag gillar också att titta på bilder. Så du får nog stå ut med bläddrandet är jag rädd. Foto har blivit ett intresse med bloggen och därmed mer bilder.
Nu minns jag inte vilken vas det var du funderade över?
Åh den fina runda som du hade de vackra rosorna i…som du satte ett ljus i som spred att så vacker ljus runt sig 🙂
Just ja! På Countryhouse på Erikslund i Västerås.
Tackar…blir lite långt för mig att köpa där då..gäller att hålla utkik här i min stad då 🙂
Såg jättegoda ut…men det räcker med några kort..inte hundra på samma kaka. Blir så långt att bläddra fram för att läsa slutklämmen. Förresten har du kollat var vasen kommer ifrån snart?
Ja, bilderna blir många ibland men mest för att jag gillar att ta bilder och jag gillar också att titta på bilder. Så du får nog stå ut med bläddrandet är jag rädd. Foto har blivit ett intresse med bloggen och därmed mer bilder.
Nu minns jag inte vilken vas det var du funderade över?
Åh den fina runda som du hade de vackra rosorna i…som du satte ett ljus i som spred att så vacker ljus runt sig 🙂
Just ja! På Countryhouse på Erikslund i Västerås.
Tackar…blir lite långt för mig att köpa där då..gäller att hålla utkik här i min stad då 🙂
Det där ser så vansinnigt gott ut!! Blir jättesugen. 😀
Dom var sååå goda! 🙂
Det där ser så vansinnigt gott ut!! Blir jättesugen. 😀
Dom var sååå goda! 🙂