Halloj!
Ska snart berätta mer om vår dag men först måste jag tipsa dig om mina hemlagade digestivekex som jag bakade idag. Tony var lyyyyrisk. Han sa att dom var mycket godare än vanliga digestive. Eftersom jag inte äter gluten så har han blivit en väldigt värdefull testpanel. Jag har höga krav på honom och ställer 1000 frågor! Var den lagom i konsistens? Hur smakade det, beskriv smaken? Var den hård, mjuk, lagom? Var den söt eller mindre söt? Ja men sådär håller jag på. Nu har jag full koll på dessa Digestivekex i alla fall. Utlåtandet löd ”Mycket bättre än de riktiga”. Det får vara ett helt klart godkänt betyg! 🙂
Jag har t.o.m naggat dom exakt som de riktiga Digestivekexen är naggade. Snacka om baknörd jag är alltså! 🙂
RECEPT 24 st DIGESTIVEKEX:
3 dl vetemjöl
½ dl rårörssocker (funkar med vanligt också)
½ dl ljus sirap
0,75 dl dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 krm salt
50 gr smör
½ dl mjölk
Gör såhär:
Gör såhär: Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Jag tog handmixern och bara mörschade runt i bunken så att havregrynen blev lite mindre. Häll sedan i den ljusa sirapen. Ställ smöret i micron i några sekunder så det blir sådär härligt och gojsigt. Inte smälta utan bara mjukna. Fördela ut den i mjölblandingen. Jag använde en gaffel och jobbade runt så det blev en smulig massa. Till sist hällde jag i mjölken. Häll i den lite i sänder för att ha koll så att degen blir bra. Degen ska inte bli för blöt eller för torr utan så som en kakdeg brukar vara, lite mjukare dock. Skulle den kännas för torr har du i lite lite mer mjölk, är den för kladdig fyller du på med lite mer mjöl. När du fått ihop degen kavlar du ut den till en ca 3 mm tjock platta. Ta ett glas eller en kakutstickare och tryck ut kakor. Lägg kakorna på en baplåtpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 8 minuter. Ej varmluft utan vanlig värme. Ta ut och låt gärna svalna på bakplåtspappret utan plåt under. Då blir det sådär härligt krispiga.
Testade att göra dessa igår som glutenfria… De blev jättegoda tack för att du lagt ut ett gott och lätt resept.
Skulle precis fråga samma fråga, om det var glutenfritt mjöl du använde eftersom du skrev att du äter glutenfritt?
Men har du testat att göra dessa på glutenfrittmjöl? Hur blir dom då? Behövs det fiberhusk eller pofiber i då?
Fin blogg för övrigt! Hamnade i din blogg för någon vecka sedan och är nu fast! Kram
Ja, jag äter glutenfritt men bakar fortfarande vanligt till familjen. Har inte testat med glutenfritt på detta dock. Men som jag skrev så skulle jag byta ut mot rismjöl och mjölmix. Alltså mjölmängden i receptet på rismjöl och glutenfri mix. Sen skulle jag fylla på med en 1/2 msk psyllium. Det tror jag kommer funka fint. 🙂
Kul att du hittat hit!
Kram och välkommen! ♥
Skulle precis fråga samma fråga, om det var glutenfritt mjöl du använde eftersom du skrev att du äter glutenfritt?
Men har du testat att göra dessa på glutenfrittmjöl? Hur blir dom då? Behövs det fiberhusk eller pofiber i då?
Fin blogg för övrigt! Hamnade i din blogg för någon vecka sedan och är nu fast! Kram
Ja, jag äter glutenfritt men bakar fortfarande vanligt till familjen. Har inte testat med glutenfritt på detta dock. Men som jag skrev så skulle jag byta ut mot rismjöl och mjölmix. Alltså mjölmängden i receptet på rismjöl och glutenfri mix. Sen skulle jag fylla på med en 1/2 msk psyllium. Det tror jag kommer funka fint. 🙂
Kul att du hittat hit!
Kram och välkommen! ♥
Tog du glutenfritt vetemjöl? Vilken sort o hur mycket?
Nej nej, dessa var det vanligt mjöl i. Men testa glutenfri mix och rismjöl, addera 1/2 msk psyllium också så tror jag det blir bra. 🙂 (Alltså dela mjölmängden i det vanliga receptet på mjölmix och rismjöl. 🙂
Tog du glutenfritt vetemjöl? Vilken sort o hur mycket?
Nej nej, dessa var det vanligt mjöl i. Men testa glutenfri mix och rismjöl, addera 1/2 msk psyllium också så tror jag det blir bra. 🙂 (Alltså dela mjölmängden i det vanliga receptet på mjölmix och rismjöl. 🙂