Lovade lite helggottis också ju!
Jag har just satt i mig en bit och det var ”to die for”. Den här syrliga men söta pajen är som en dröm, man får allt man kan drömma om liksom. Nu tog jag en bit innan den hade svalnat, denna paj sk svalna innan man äter den. Då håller lemoncurden i pajen ihop sådär fint.
Pajbotten:
1 1/2 dl Vetemjöl
(jag gjorde glutenfri så jag hade 2 dl mjölmix och 2 dl rismjöl)
100 gr smör
½ dl strösocker
lite vatten om det behövs
Lemoncurd:
2 dl strösocker
100 gr smör
1 1/2 citron
2 ägg
Marängtäcke:
4 äggvitor
1½ dl strösocker
Pajbotten gör du såhär:
Blanda samman vetemjöl Eller de glutenfria alternativen), 100 g smör, sockret och 1 msk vatten till en deg som får vila ca 1/2 timme i kylskåp. Tryck eller kavla ut degen i en pajform. Nagga degen med gaffel. Grädda i 225° mitt i ugnen i ca 10 min.
Lemoncurd gör du såhär:
Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Jag sjöd min lemoncurd i typ 15 minuter. Den får inte koka utan sjuda. Låt svalna av så tjockar den ytterligare.
Marängtäcket gör du såhär:
Skilj vitorna från gulorna. Lägg vitorna i en ren bunke. Ta en elvisp och börja med att vispa upp äggvitorna så det uppstår skum. När skummet dyker upp ska du tillsätta sockret. Lite i taget. Jag brukar låta det smårinna lite hela tiden. Vispa i ca 4-5 minuter så du får en tjock marängsmet.
Sätt ihop pajen:
Fyll pajskalet med lemoncurd, fyll hela botten. Ta sedan den tjocka marängsmeten och fördela uppepå lemoncurden. Jag använder en slickepott för att göra lite figurer i marängen. In i ugnen på grill i 250 grader. Högt upp i ugnen så den får färg. Passupp här så marängen inte bränns bara. Håll koll på den. När täcket fått färg är den klar att plocka ur.
Ser supergott ut!
Men, en dum fråga: Bytte du ut 1 1/2 dl vetemjöl till 4 dl andra sorter? Får inte ihop matematiken. =) Låter som väldigt stor skillnad.
Förstår det! Jag utgick från receptet på vanligt mjöl och blev tvungen att ta så mycket mer glutenfritt för att pajdegen skulle bli bra. Det krävs mer mjöl med glutenfritt, men jag trodde inte heller att det skulle vara så mycket, men det var det. 🙂
Ser supergott ut!
Men, en dum fråga: Bytte du ut 1 1/2 dl vetemjöl till 4 dl andra sorter? Får inte ihop matematiken. =) Låter som väldigt stor skillnad.
Förstår det! Jag utgick från receptet på vanligt mjöl och blev tvungen att ta så mycket mer glutenfritt för att pajdegen skulle bli bra. Det krävs mer mjöl med glutenfritt, men jag trodde inte heller att det skulle vara så mycket, men det var det. 🙂
Men ååå va gott det ser ut!! Varför står det inte en färdig sån i min kyl för?? 😉
Däremot ligger det supersnygga kuddar i min fåtölj nu!! 😀 Vilken kvalité! Så himla glad är jag! TACK TACK TACK! <3
Ha en fortsatt härlig finfredag!
Åh har dom kommit?! Visst är dom helt underbara! 🙂 KRAM
Men ååå va gott det ser ut!! Varför står det inte en färdig sån i min kyl för?? 😉
Däremot ligger det supersnygga kuddar i min fåtölj nu!! 😀 Vilken kvalité! Så himla glad är jag! TACK TACK TACK! <3
Ha en fortsatt härlig finfredag!
Åh har dom kommit?! Visst är dom helt underbara! 🙂 KRAM
Bara 1/2 dl vetemjöl?
Förlååååt! En etta hade trillat av…. TACK!
Bara 1/2 dl vetemjöl?
Förlååååt! En etta hade trillat av…. TACK!