FÖRRÄTT:
Kräftstjärtssallad
2 avokado
grönsallad
125 g tärnad mango, finns i frysdisken
1 röd chilipeppar
3 salladslökar
1/2 citron, pressad saft
1/2 dl olivolja
salt, peppar
250 g kräftstjärtar
1/2 dl dill
Snittar:
2 dl riven västerbottenost
1/2 dl hackad dill
6 skivor formbröd
Gör såhär:
Dela avokadon, ta bort kärnan och skär fruktköttet i bitar. Tina mangon. Fördela salladen i sex cocktailglas alternativt portionsskålar och lägg på avokadobitarna och mangotärningarna.
Dela, kärna ur och hacka chilin och blanda med strimlad salladslök, citronsaft, olja, salt och peppar. Vänd i kräftstjärtarna och lägg blandningen i glasen. Strö på dill.
Snittar: Blanda ost och dill och bred på brödskivorna. Baka i ugn tills de fått fin färg. Dela bröden på diagonalen och servera till salladen.
(Recept och bild HÄR)
VARMRÄTT:
Oxfile med två såser:
12 bitar oxfilé à 75 g
salt, peppar
smör eller margarin
Dragonsås:
1 schalottenlök
1 msk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
3 dl crème fraiche
salt, peppar
Rödvinsås:
1 schalottenlök
2 1/2 dl rödvin
1 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
2 tsk maizena majsstärkelse
salt, peppar, socker
Servera med:
Italiensk potatiskaka
2,5 paket bacon
5 st bakpotatisar
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk basilika, färsk, finstrimlad
1 msk körvel, finstrimlad
1 tsk timjan
salt och peppar
Gör potatiskakan såhär:
1. Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.
2. Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
3. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.
4. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.
Gör köttet och såsen såhär:
Krydda köttet och bryn det hastigt på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och låt det stå i kylen.
Dragonsås: Skala och hacka löken. Lägg löken i en kastrull med dragon, vinäger och vatten och koka tills vätskan nästan kokat in. Till-sätt crème fraiche och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Rödvinsås: Skala och finhacka löken och lägg i en kastrull med vin, vatten, fond och tomatpuré och låt koka i 10 minuter. Rör ut majsstär-kelse i vatten och red av såsen och koka i ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
Vid servering, värm köttet ca 10 minuter i ugn tills innertemperaturen är 60°. Servera köttet med potatiskaka.
(Recept och bild HÄR)
EFTERRÄTT:
Paanacotta med vit choklad och passionsfrukt.
5 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
1 msk honung
100 g vit choklad
2 gelatinblad
4 st passionsfrukter till garnering
Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 min. Värm resten av ingredienserna i en kastrull tills det nästan kokar, jag brukar kåta det liksom koka upp. Ta bort från plattan och vispa ner det urkramade gelatinbladet. Häll i skålar och ställ kallt att stelna (minst 3 timmar). Toppa med passionsfrukt strax innan servering.