Då kör vi nästa ämne då….
Detta recept är ett fantastiskt recept på kola, förlåt….ville tipsa om kola. Fler recept på godis som fudge och sånt hittar du HÄR!
Du vet nu, när en del börjat tänka julgodis och man skulle vilja göra fler sorter av en, detta recept går att variera i all oändlighet!
GRUNDRECEPT:
4 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
6 dl strösocker
200 gr smör
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Klä en form, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper så att det går upp litet på kanterna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller kolan håller kulprov. Häll försiktigt smeten i långpannan. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten. Skär eller klipp kolasmeten i bitar. Slå in bitarna i bakplåtspapper.
Du kan smaksätta hur du vill. Exempel är lakritspulver, havssalt, saffran m.m. Nedan ska du få tips på hur du gör POLKAGRISKOLA av grundreceptet.
POLKAGRISKOLA CA 50 ST:
Addera några droppar pepparmintsessens och rör om innan du häller den i en form på ca 20 x 30 cm. , hacka en påse (ca 250 gr) polkagrisar och strö över kolan innan den svalnar. Skär eller klipp sedan kolasmeten i bitar och slå in dom i bakplåtspapper.