Godmorgon vänner!
Det är KANELBULLENS DAG! Idag är det en riktig go´dag. ÄÄÄÄLSKAR kanelbullar på både bredden och tvären. Jag skulle kunna äta 25 bullar på raken med ett stort glas mjölk. Dock så undviker jag ju gluten just nu så dessa som jag bakade igår kommer familjen få smaska på. De är GRYMT goda vet jag och jag har faktiskt klippt ihop en liten video till dig här ovan så Du kan göra likadana.
Jag ska dela med mig av mitt vanliga recept som jag gör stora bullar på. Såna där cafébullar du vet som är riktigt blaffiga och härliga. Sedan ska du också få recept på kanelbullar utan jäst som går rackarn´s fort att baka om du nu inte skulle ha tid till jäsning och sånt.
RECEPT STORA KANELBULLAR/KANELSNURROR
(dubbel sats för att få dom stora, detta blir ca 30 st)
300 g rumsvarmt smör
1l mjölk
100 g (2 pkt) jäst för söta degar
3 dl strösocker eller vit sirap
1 tsk salt
(4 tsk stött kardemumma)
ca 25-30 dl mjöl
GÖR SÅHÄR:
1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i degskålen på köksmaskinen. Annars i en vanlig degbunke. Häll över lite av mjölken och rör om tills jästen löses upp. Häll i resten av mjölken. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma.
3. Häll mjölet luftigt i degen. Packar du med dc mått så kan det skilja väldigt mycket i mängd. Häll i lite i taget tills du har en smidig deg som är mjuk men ändå smidig. Jag kör den alltid tills den släpper väggarna i degbunken. ALLTID! Spar lite mjöl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 45 minuter.
6. Knåda den sedan lätt på mjölat bakbord. Dela den i två. Kavla ut varje del till en avlång platta som är ca 1 – 1,5 cm tjock.
7. Ta rumsvarmt smör och fördela på hela plattan. Ta rikligt! MUMS! Strö sedan på strösocker och malen kanel.
8. Vik ihop degplattan en gång på längden. Dela sedan strimlor som är ca 3 cm breda och snurra ihop till en bullkringla. Lägg i stora bullformar. Pensla med ett vispat ägg och pärslocker. Grädda i 225 grader i ca 7-10 min.
RECEPT KANELBULLAR UTAN JÄST, ca 20 st
3,5 tsk bakpulver
75 gram smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl sirap
1 krm salt
1 tsk kardemumma, malen
7 dl mjöl
Fyllning:
50 gram smör
0,5 dl socker
1 tsk kanel
Garnering:
1 st ägg, vispat
1 dl pärlsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och blanda ner i mjölken. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Ha i vetemjöl och bakpulver och arbeta den väl, gärna med maskin. Jag gjorde min i min Hercules och det blev skitbra! Degen ska bli mjuk och smidig utan att vara torr. Kavla ut degen till en stor rektangulär platta. Bred på smör med en slickepott, strö över kanel, socker och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar. Pensla bullarna med vispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Men, visa så där smarriga bullar när mitt gottesug är som värst…, jeeesus! Tack för det 😉
Jag tycker faktiskt bäst om vaniljbullar.
Får man säga så på Kanelbullens dag ? 🙂
http://chocochock.se
Så snygga bullar! Nu blev man sugen.
Men asså så fina!! Önskar man kunde göra så snygga bullar 🙂