Niiiniskitchenlife

Godaste saftigaste tekakorna

IMG_5148.JPG
Det är favvomorgonen på veckan och det betyder oftast baka bröd för min del. Precis som denna morgon. Underbara saftiga tekakor blev det denna morgon!

GODMORGON!

Här har vi sovit ganska så länge. Vaknade först så himla tidigt men lyckades somna om. Ja nu är det ju en hel vecka sen som jag fick baka så i morse var det dags igen. ÄNTLIGEN! Idag mixtrade jag ihop saftiga tekakor med havregryn.

RECEPT 15 st

6 dl mjölk
3 dl havregryn
50 gr jäst
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
100 gram rumsvarmt smör
1/4 dl rapsolja
8-10 dl vetemjöl, jag kör alltid på känsla. Degen ska vara smidig men lite kladdig.

Gör såhär:

Värm upp 5 dl av mjölken under omrörning, den ska nästan koka….men bara nästan. Häll ner havregrynen och låt hela blandningen svalna till ca 37 grader. Jag lät min stå i fönstret tills den svalnat. Häll sedan i 1 dl kall mjölk.

Smula jästen i en degbunke/köksmaskin. Tillsätt havregryns/mjölkblandningen och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör, sirap, salt och olja.

Häll i mjölet och låt degen jobba i några minuter. Spara någon deciliter mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 15 bitar. Platta till varje tekaka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i 20 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader, jag använder varmluft för då blir brödet färdigt snabbare plus att det får fin färg. Pressa till tekakorna och nagga sedan med en gaffel. Sen är det skjuts in i ugnen! Grädda 6-8 minuter.

IMG_5148-0.JPG

IMG_5155.JPG

IMG_5150.JPG

IMG_5153.JPG

Du måste testa att baka dessa tekakor. Milo slukar i sig, resten av familjen också. Tänk dig lite smör och ost med grönsaker på. Å så Bregotten som bara dryyyyyper. Svimmar lite!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karin

    Hej! Om man ska förvandla dessa till glutenfria, hur mycket mjöl ska man ta då? Och vilken sort rekommenderar du? De ser jättegoda ut!

  2. Linn

    Älskar din blogg o alla recept, men dessa ojoj så goda!!!!!
    Kram Linn
    PS hälsa maken att han förgyller med sin blogg o många skratt blir det:-)

  3. Carina

    Min svärmor bakade alltid nå liknande tekakor(tror det är såna)medan hon levde,och ibland hade man tur,att man kom dit när dom var nygjorda,så goooda. Sedan fick hon alltid baka dom till jul,för det hade hon gjort när barnen var små:-)