MÅNDAG
San Remo – Medelhavsgryts med pasta. 4 port.
400 g Nötfärs
2 st Lök
3 klyftor riven Vitlök
1 st Squash eller zucchini
2 tsk Olivolja
1 burk Krossade tomater
300 g Spaghetti
100 g fetaost
2 msk Örtkryddor, färska, t ex oregano
Gör såhär:
Skala och hacka löken, bryn den och vitlök i olja i en kastrull. Tärna squashen i ca 5*5 mm tärningar. Tillsätt färs och squash och bryn det ytterligare några minuter. Tillsätt tomater och låt grytan koka livligt ca 5 minuter, smaksätt med oregano, svartpeppar och salt. Koka pastan. Lägg upp pastan på varma tallrikar, toppa med färsgrytan och avsluta med smulad fetaost och örter. Tips: Byt ut fetaosten mot parmesan eller pecorino.
TISDAG
Parmafylld kycklingfilé, 4 portioner
3 dl Ris okokt
4 st Kycklingfiléer
4 skivor Lufttorkad skinka
1/2 st rivet skal av Citron
2 tsk Rosmarin
2 msk smör
2 st Schalottenlök
2 tsk Olja
1/2 dl Matlagningsvin vitt
2 dl Hönsbuljong
2 dl créme fraiche
2 tsk Chilipulver, chiliflakes
Gör såhär:
Koka riset. Krydda de delade kycklingfiléerna med salt och peppar. Lägg skinka på kycklingfiléerna, strö på citronskal och rosmarin. Lägg på den andra kycklingbiten och fäst ihop med en tandpetare. Bryn kycklingen runt om i margarin. Lägg över i en ugnsform och efterstek i ugn 175° ca 15 min. Skala och finhacka lök och stek i olja. Häll på vin, buljong och fraiche. Låt det sjuda ett par min. Krydda med salt och peppar. Ta ut kycklingen och häll såsen över. Strö över chiliflakes och servera med ris och sallad.
ONSDAG:
Kassler i rosépepparsås, 4 portioner
500 g Kassler
2 tsk smör
1 st Lök
2 dl créme fraiche
1 dl Matlagningsgrädde
2 msk Chilisås
1/2 msk HP-sås, alt. worchestersås
1/2 msk Soja
1 klyfta Vitlök
1 msk Rosépeppar
1200 g Potatis
2 dl Gröna bönor
1 msk Persilja
Gör såhär:
Skiva kasslern och lägg den på ett ugnssäkert fat, täck med folie. Ställ in i ugn 225° ca 20 min. Koka potatis och värm de gröna bönorna. Fräs finhackad lök, krossad rosépeppar i smör utan att det får färg. Blanda créme fraiche, matlagningsgrädde, chilisås, HP-sås, soja och vitlök. Slå blandningen över löken, rör om och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kasslern. Strö över rikligt med klippt persilja och några rosépepparkorn. Servera med kokt potatis och gröna bönor
TORSDAG:
Fisksoppa med pepparrot, 4 portioner
400 g Torsk
100 g Lax kallrökt
Valfri mängd potatis
2 morötter
5 dl Fiskbuljong
1 dl grädde
1 1/2 msk riven färsk pepparrot (finns på tub)
2 msk Dill
Gör såhär:
Skala/dela potatis och morot i mindre bitar. Koka nästan klar i buljong. Skär fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan, låt koka med 3-4 minuter. Häll på grädde, pepparrot och dill. Smaka av med salt och peppar.
FREDAG:
Fläskfile i senap och dragonsås , 4 portioner
5 dl Pasta okokt (typ penne)
800 g Fläskfilé
3 dl Matlagningsgrädde
2 dl Köttbuljong
1 msk Soja
1 msk Senap (fransk), 1-2 tsk
2 msk Dragon
1 msk Majsstärkelse
Gröna oliver
Gör såhär:
Koka pastan. Blanda samman grädde, buljong, soja, senap, dragon, salt och peppar i en gryta. Låt det koka ca 5 minuter. Rör ner redningen. Skiva fläskfilén och stek i stekpanna. Lägg kött och oliver i grytan. Servera med pasta och sallad.
EFTERRÄTT:
Sommarcheesecake i glas, 4 portioner
1 1/2 dl Vaniljvisp
100 g Färskost
4 st Digestivekex
2 dl Hallon
2 dl Jordgubbar
2 dl Blåbär
Gör såhär:
Vispa vaniljvispen och blanda med färskosten. Varva blandade bär, ostkräm, krossade kex. Avsluta med ostkräm och bär.
Mm, mycket som låter yummie! Tack!