Snabba rågfrallor på mindre än 45 minuter!
Godmorgon! Åh, jag har fått sova en ordentlig natt. Tänk vad mycket gladare och energifylld man känner sig på en gång. Efter några nätter med alldeles för lite sömn blev det inte att vi for iväg igår kväll. Jag sov istället. Dumt att starta stretching av vakenhet på kvällen när man är gråtfärdig och labil kan jag känna. Ikväll känner jag mig mer laddad att hålla ut dock, vi får se.
Eftersom jag var så utsövd i morse när jag vaknade så gick jag faktiskt upp och bakade rågfrallor. Sitter som bäst och äter dom nu. Ämen herreminjeeeeeee, så fasligt goda dom blev alltså! Jag kan nog säga att dessa bröd är de godaste frallor jag någonsin bakat. Du MÅSTE testa dessa. Jag ska försöka delge receptet då jag gjorde det på ”fri hand”. Kom ihåg, dessa är så lätta att baka, dessutom går det väldigt fort. Inga överdrivna jästider heller så du kan liksom smälla igång bakning på morgonen och ändå hinna till jobbet. Dessa är dessutom nyttiga! Ska räkna ut PP värde på dom senare, men av erfarenhet skulle jag tro 3 PP på varje bulle, dom är ganska så stora!
RECEPT:
75 g jäst (1,5 pkt)
50 g smör
5 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
1 tsk brödkryddor
ca 6 dl vetemjöl
Ca 2 dl grovt rågmjöl
Ca 1,5 dl grahamsmjöl
Ca 1,5 dl havregryn
1/2 msk ljus sirap
några matskedar solrosfrön
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i vattnet och värm tills det är 37 grader, inte varmare, de är väldigt viktigt för jäsningen. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen har löst upp. Häll i sirap och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Tänk på att inte ha för mycket mjöl, då blir frallorna täta och hårda. Kör du köksmaskin låter du degen köra tills den blir smidig. Knådar du degen för hand ska du göra det i 5 minuter.
Dela degen i ca 12 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Blanda sedan lite vatten och sirap. Pensla frallorna med det och strö sedan över solrosfrön. Tryck till lite löst så att de sätter sig. Det är så otroligt gott med solrosfrön som varit i ugnen. MUMS!!!
Grädda i 250 grader i ca 10-12 minuter. Dom ska få en gyllenbrun färg uppepå. Ät dom gärna lite ljumna, fantastiskt gott!