Hallå på er denna måndag!
Hoppas allt är bra med er idag! 🙂 Jag tänkte vi börjar veckan här inne med ett recept på några riktigt goa bullar. I helgen blev jag så sugen på att baka ett gäng bullar och så fick det bli! Enkla, klassiska sockerkringlor och de blev så goda! Saftiga och luftiga med en så god smak av kardemumma och sockret har jag blandat ut med lite vaniljsocker för att få just den lilla vaniljsmaken också. Supergott och en sådan här med ett glas iskall mjölk till.. Det bästa!
Ca 20-25 st:
Deg
150 g smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
50 g färsk jäst
1 ägg
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
1,5 dl socker
Ca 12 dl vetemjöl
1 tsk stött kardemumma
Uppvispat ägg till pensling
Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i 10 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.
Garnering:
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
Smör
Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Dela upp degen i 20-25 bitar och rulla ut dem till kringlor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek, ca 30-45 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter! Låt svalna
Smält smöret och pensla bullarna med smöret. Doppa dem i sockerblandningen. Ska ni frysa bullarna är det bättre att garnera dem efter man tinat dem.
Nostalgin!!!! Min mamma brukade baka sockerkringlor på somrarna! Ljumna med socker på, alltså gud så gott!