Den här cheesecaken alltså.. Bland det godaste jag ätit på länge! Tycker ni om banoffee (banan tillsammans med kola) tror jag ni kommer älska den här! Det är en banancheesecake i grunden som sedan toppas med en kolasås, vispgrädde och lite banan. Ruskigt gott och en lite annorlunda dessert att bjuda på :)) Tänk bara på att använda er utav riktigt mogna bananer, annars kommer cheesecaken inte få någon god smak.
Botten:
14 st digistivekex
100 g smält smör
Fyllning:
600 g philadelphiaost
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
3 ägg
2 mogna bananer
Kolasås:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 msk smör
1 nypa salt
Garnering:
Vispad grädde
Banan
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och tillsätt sedan det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Häll i blandningen i en springform, 22 cm i diameter, Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna.
Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 150 grader. Mixa bananerna till en slät massa i en mixer. Tillsätt philadelphiaosten och mixa ihop så det blandas ordentligt. Häll upp i en bunke och tillsätt sockret och vaniljsockret. Rör om ordentligt med en elvisp. Vänd därefter ner gräddfilen rör om och tillsätt sedan 1 ägg i taget under omrörning. Tips! Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen, spänn fast och klipp bort kanterna. På så sätt slipper man servera cheesecaken med underlägget kvar. Häll smeten i formen och sätt in cheesecaken mitt i ugnen. grädda sedan i ca 45-60 minuter. Låt svalna ordentligt och låt sedan stå kallt i ett par timmar. Gärna över natten så den får stelna ordentligt.
Kolasås: Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt smöret, rör om och häll upp i en skål och låt svalna.
Garnering: Lägg upp cheesecaken på ett fat. Häll över kolasås så det täcker hela toppen. Lägg därefter på lite vispgrädde följt av skivad banan.
Lycka till! 🙂