Hannas Bageri

Banoffee cheesecake

DSC_2090

Den här cheesecaken alltså.. Bland det godaste jag ätit på länge! Tycker ni om banoffee (banan tillsammans med kola) tror jag ni kommer älska den här! Det är en banancheesecake i grunden som sedan toppas med en kolasås, vispgrädde och lite banan. Ruskigt gott och en lite annorlunda dessert att bjuda på :)) Tänk bara på att använda er utav riktigt mogna bananer, annars kommer cheesecaken inte få någon god smak.

Botten:

14 st digistivekex

100 g smält smör

Fyllning:

600 g philadelphiaost

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl gräddfil

3 ägg 

2 mogna bananer

Kolasås:

2 dl grädde

2 dl ljus sirap

2 dl socker

1 msk smör 

1 nypa salt

Garnering:

Vispad grädde

Banan

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och tillsätt sedan det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Häll i blandningen i en springform, 22 cm i diameter, Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna.

Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 150 grader. Mixa bananerna till en slät massa i en mixer. Tillsätt philadelphiaosten och mixa ihop så det blandas ordentligt. Häll upp i en bunke och tillsätt sockret och vaniljsockret. Rör om ordentligt med en elvisp. Vänd därefter ner gräddfilen rör om och tillsätt sedan 1 ägg i taget under omrörning. Tips! Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen, spänn fast och klipp bort kanterna. På så sätt slipper man servera cheesecaken med underlägget kvar. Häll smeten i formen och sätt in cheesecaken mitt i ugnen. grädda sedan i ca 45-60 minuter. Låt svalna ordentligt och låt sedan stå kallt i ett par timmar. Gärna över natten så den får stelna ordentligt.

Kolasås: Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt smöret, rör om och häll upp i en skål och låt svalna.

Garnering: Lägg upp cheesecaken på ett fat. Häll över kolasås så det täcker hela toppen. Lägg därefter på lite vispgrädde följt av skivad banan.

Lycka till! 🙂

DSC_2103

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.