Hannas Bageri

Vaniljsås

DSC_2462 DSC_2467

Vaniljsås drar man sig ofta för att göra själv kan jag tänka mig. Innan jag visste hur man gjorde hade jag lite fördomar om att det skulle vara krångligt och svårt och köpte därför färdig istället för det var mycket enklare. Nu så här i efterhand förstår jag inte alls varför jag inte provade innan jag skapade mig denna uppfattning, det är ju inte alls så svårt och tar inte alls någon lång tid att göra! Och smaken blir helt annorlunda också, går inte ens att jämföra. Har du inte provat att göra egen tror jag du kommer ändra dig efter att ha gjort det. Här blir det aldrig mer färdigköpt! 😉

(Skulle ni tycka att det är svårt att få den att tjockna kan ni tillsätta lite maizena)

Till ca 4-6 portioner:

2 dl mjölk

1 dl grädde

1 vaniljstång

3 äggulor

0,5 dl socker

Ev. Maizena

Häll upp mjölken och grädden i en kastrull. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölken och grädden tillsammans med vaniljstången och fröna. Ta bort från plattan och låt stå och dra i 15 minuter. Vispa äggulor och socker ordentligt vitt och pösigt. Ta sedan upp vaniljstången och häll ner mjölk/grädd och vaniljvätskan i äggblandningen under omrörning. Häll därefter ner smeten i kastrullen igen och låt sjuda. Den får absolut inte börja koka! Vispa hela tiden tills den tjocknar något, viktigt att man inte släpper vispen en endaste sekund under detta moment. När den blivit så tjock som man vill ha den måste man ta bort den direkt från plattan och hälla ner i en ren skål.

Ät den sedan direkt varm eller kyl ner den innan servering 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Barbro

    Ja det verkligen skillnad på köpt och hemmagjord vaniljsås.Har du provat med lite mandelmassa och amoretti i det blir väldigt gott i må du tro.
    Ha en fortsatt bra dag.