Hannas Bageri

Rabarber och vaniljtårta

DSC_5767   DSC_5777 DSC_5779  DSC_5786 DSC_5793 Hej på er!

Här kommer receptet på en tårta jag bakade för första gången förra året när pappa fyllde år. I år är det min mammas tur att fylla jämt och jag sitter redan och spånar lite på vad jag ska baka för tårta. Eftersom de båda fyller under samma period, maj och juni är det sommartårtor med mycket frukt och bär som känns som det givna valet att göra något på. Framförallt rabarber och jordgubbar. Hälften av mig vill så gärna göra den här tårtan igen just för jag tyckte den blev så himla god samtidigt som det hade varit roligt att göra något helt nytt. Vi får se vad det blir till slut!

Tårtan ovan iallafall är en riktig sommartårta gjord på saftiga vaniljbottnar och fylld med en vaniljkräm och rabarberkompott samt spacklad med vispgrädde och toppad med färska jordgubbar.. Helt helt underbar och så perfekt i denna årstid! 🙂

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

Rabarberkompott:

500 g rabarber

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm:

5 dl mjölk

1 vaniljstång

7 äggulor

1,5 dl socker

1,5 dl maizena

50 g smör

Garnering:

5 dl vispgrädde

Färska jordgubbar

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Häll smeten i två smörade och bröade formar (18 cm) och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna ordentligt och skär sedan upp i 4 lika tjocka tårtbottnar.

Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Blanda rabarbern med socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt småkoka utan lock i 20 minuter. Rör om då och då. Låt kompotten kallna.

Vaniljkräm: Häll upp mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna. Ta bort från plattan och låt stå och dra i 15 minuter. Vispa äggulor, maizena och socker ordentligt vitt och pösigt. Ta sedan upp vaniljstången och häll ner mjölk och vaniljvätskan i äggblandningen under omrörning. Häll därefter ner smeten i kastrullen igen och låt sjuda. Den får absolut inte börja koka! Vispa hela tiden tills den tjocknar, viktigt att man inte släpper vispen en endaste sekund under detta moment. När den börja tjockna måste man vispa på ännu kraftigare Viktigt också att plattan inte är på för hög värme. När den blivit så tjock som man vill ha den måste man ta bort den direkt från plattan och hälla ner i en ren skål. Rör ner smöret så krämen blir slät. Låt svalna.

Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager med rabarberkompott. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på ett lager med vaniljkräm. Lägg på en till tårtbotten och ytterligare ett lager med rabarberkompott. Lägg sen över den sista tårtbottnen. Spackla tårtan med vispad grädde och toppa med färska jordgubbar.

Lycka till! ?

DSC_5794

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.