Hannas Bageri

Citronmoussetårta

DSC_7761Hallå på er!

Påskveckan är här och jag fortsätter dela med mig av lite olika tips och recept som funkar till Påskafton 🙂 Här är en supergod citronmoussetårta som kan i första ögonblicket verka lite krånglig att göra men den är inte så svår och omständig som man kan tro. Att baka den är inte tidsmässigt så krävande utan det är att den behöver stå och stelna i kylen i ganska många timmar som gör att den behöver förberedas någon dag innan servering. Jag skulle rekommendera att man göra botten och citronmoussen dagen innan servering och citrongelén samma dag som den skall serveras, dock några timmar innan servering så den också hinner stelna.

En perfekt tårta att avsluta påsktuffén med! 🙂

Botten:

2 ägg

100 g smält smör

1 dl vetemjöl

2 dl strösocker

3 msk kakao

1,5 tsk vaniljsocker

2 krm salt

100 g smält mörk choklad av bra kvalitet

Mousse:

4,5 gelatinblad 

Skal och saft från 1 citron

3 äggulor

2 dl florsocker

3 dl vispgrädde

2 dl naturell yoghurt 10%

Gele:

2 gelatinblad

4 msk strösocker

8 msk vatten

8 msk citronsaft

Några droppar gul karamellfärg

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform 20 cm i ca 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.

Mousse: Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Vispa äggulorna och florsocker pösigt och vispa grädden för sig. Värm det rivna citronskalet och saften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält tillsammans med citronblandningen på svag värme. Blanda försiktigt ner äggsmeten och grädden i citronbladningen och rör försiktigt om till en jämn smet. Häll till sist ner yoghurten. Häll ner smeten över chokladbottnen och låt stå i kyl i minimum 4 timmar.

Gele: Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter. Värm därefter alla ingredienser i en kastrull tills sockret har löst sig. Låt svalna något och häll sedan över tårtan och låt stå ytterligare i kylen i ett par timmar.

Garnera sedan med lite choklad och färsk frukt.

Kram!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Annette

    Hej. Gör citonmoussetårtan men ser att det inte står när och hur man ska ha i yoghurten? Tack också för fina recept! Med vänlig hälsning, Annette

    1. hannasbageri

      Hej Annette! Tusen tack för du uppmärksammade det. Har lagt till det nu i receptet. Den ska i efter att äggblandningen och grädden blandats ner 🙂 Glad Påsk!