Hannas Bageri

Skillnaden på de olika marängerna

Hej hej! 🙂

Är det något som många gånger förvirrat mig innan jag lärde mig vad skillnaden var så är det de olika typerna av maränger de finns. Som bekant finns det en italiensk, schweizisk och en fransk maräng och här nedan tänkte jag reda ut skillnaderna.

Schweizisk maräng: Kännetecknet för den här marängen är att den blir seg inuti och krispig utanpå då den gräddas på en hög temperatur under relativt kort tid. Socker och äggvita vispas konstant över ett vattenbad tills sockerkristallerna är borta (till ca 60-65 grader). Därefter fortsätter man vispa marängen tills den svalnar och blir styv. Här nedan har jag gjort katalanska chokladmaränger gjord på en schweizisk maräng.

DSC_4743

Italiensk maräng: Används ofta ovanpå bakverk där den bränns av med en brännare men kan även ätas ogräddad. Här vispar man äggvitor för sig till ett hårt vitt skum och kokar upp ett sockerlag till 121 grader som man sedan häller ner försiktigt i äggvitorna under kraftig vispning tills marängen svalnat. Här nedan har jag gjort en mörk chokladcheesecake som jag toppat med en italiensk maräng.

DSC_3220

Fransk maräng: Är den klassiska och ”vanliga” marängen. Här vispar man äggvita och socker till en styv och fluffig maräng och gräddar den sedan på låg värme under lite längre tid. Resultatet blir en krispig maräng rätt igenom. Här nedan ser ni mina hallon och marängsnittar där marängen är en klassisk fransk maräng.

DSC_2980

Hoppas detta var lite till hjälp! 🙂

Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Helene i Götet

    Hej, hittade din blogg ikväll och vill bara skriva ÅH så fina bakverk och fina foton:-) Mycket inspirerande. Ha det bra hälsar Helene