Fredag idag vilket betyder att det är dags för veckans fredagstips. Något gott som kan passa att göra till helgens fika tänkte jag tipsa er om idag. Jag är otroligt svag för kardemumma och bakar gärna något med det. Den här kardemummakakan tycker jag blir extra saftig då jag använder mig av gräddfil i smeten istället för mjölk. Sen hjälper äppelklyftorna som jag blandat runt med ingefära och socker till att göra kakan ytterligare ännu lite saftigare 🙂 Det bästa är att kakan går fort att göra och innehåller ingredienser som man oftast har hemma.
2 ägg
150 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl gräddfil
1,5 dl socker
1 tsk mald kardemumma
1 tsk stött kardemumma
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smör & ströbröd till formen
Fyllning:
0,5 tsk mald ingefära
1 tsk socker
1 stort äpple
Florsocker till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker smidigt. Tillsätt 1 ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna för sig och häll ner i smeten. Blanda ihop och vispa inte! Tillsätt till sist gräddfilen. Häll upp i en smörad och bröad springform (20 cm).
Skala och skär upp äpplet i klyftor. Blanda ihop socker, ingefära och äppelklyftorna i en skål. Stick ner äppelklyftorna i smeten och sätt in i mitten av ugnen. Grädda i ca 30 minuter.
Låt svalna och pudra över lite florsocker.
Klart! Lycka till ♥