Idag är det inte bara fredag utan även chokladens dag och då passar det ju perfekt att tipsa er om denna saftiga banankaka med en riktigt smaskig chokladglasyr! Jag tycker banankaka är så himla gott bara som den är egentligen men med denna glasyren på blir den om möjligt ännu godare. Tar man en bit av denna med en klick lättvispad grädde har man dessutom en urgod dessert. Tänk bara på att det är jätteviktigt att ni använder övermogna bananer annars får inte kakan den goda och söta banansmaken som man vill ha.
Banankaka:
2 ägg
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 stora/ 3 små övermogna bananer
0,5 dl mjölk
75 g smör
Chokladglasyr:
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
Banankaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa socker, vaniljsocker och ägg ordentligt pösigt och vitt. Vispa de torra ingredienserna för sig och rör ner dessa sedan i smeten. Vänd till sist ner mjölken, smöret och de mosade bananerna. Häll smeten i en smörad och bröad form och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna.
Chokladglasyr: Koka upp grädden, ta bort från plattan och lägg ner chokladen och smöret. Rör om till en slät glasyr, låt svalna något.
När kakan svalnat, häll över glasyren på kakan och låt stelna något innan servering. Lägg gärna på bananpengar som dekoration om så vill.
Kram & trevlig helg på er!
Bakade denna banankaka igår kväll, magiskt god!!! Hade i tre riktigt övermogna bananer så söt o god banansmak blev det! Tack för bra recept o mysig blogg!
Va glad jag blir att höra det! Tack själv för du kikar in här :)) Kramar
Men gud vad gott det lät! (och såg ut)… 🙂
Tack! 🙂