Hannas Bageri

Pistagerutor med glasyr

DSC_7554 DSC_7567

Pistage är en smak som är ganska speciellt. Det är långt ifrån alla som tycker om det men jag tillhör dem som tycker det är jättegott. Pistageglass är t.ex. en av mina favoritsmaker när det kommer till glass, tycker det är så gott! Provade därför att göra en mjuk kaka som smakade pistage och denna blev jättegod! Men för att göra den här kakan behöver man pistagepasta som kan vara rätt knepigt att få tag på, det finns endast i välsorterade matbutiker. Alternativt kan man istället göra sin egna pistagepasta som är enklare än vad man tror att göra. Allt som behövs är att köra pistagenötter och lite vodka i en matberedare tills man får en konsistens som liknar jordnötssmör. Blir jättebra!

3 äggvitor

2 dl socker

1 dl creme fraiche

3 dl vetemjöl

50 g smält smör

1 tsk vaniljpulver

1,5 tsk bakpulver

1 dl grovhackade pistagenötter

20 g pistagepasta

Ev några droppar grön karamellfärg

Glasyr:

3 dl florsocker

2 msk vatten

Ca 1 tsk citronsaft

Garnering:

Grovhackade pistagenötter

Pistagekaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitor och socker pösigt. Smält smöret och häll ner i ägg/sockerblandningen, Rör om till en slät smet. Blanda alla torr ingredienser för sig och sikta ner dessa under omrörning. Blanda creme fraîche och pistagepastan och häll ner i smeten. Häll eventuellt ner några droppar grön karamellfärg. Avsluta med att hälla ner de grovhackade pistagenötterna. Klä en fyrkantig form (20*20) med bakplåtspapper och häll ner smeten i denna. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

Glasyr: Häll ner alla ingredienser och rör om till en slät glasyr. Häll över en svalna kakan och toppa med grovhackade pistagenötter. Låt stå kallt tills glasyren har stelnat. Skär upp i fyrkantiga rutor.

Klart! 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.