Hannas Bageri

Morotstårta

DSC_4392 DSC_4424 DSC_4429 DSC_4431 DSC_4435 DSC_4470 DSC_4479

Hej!

Håll i hatten säger ja bara för här kommer ett recept på något som är bland de godaste jag gjort. En saftig och maffig morotstårta fylld med en sötsyrlig creamcheese frosting. Så ruskigt gott och en vacker tårta som ja tror nog att man imponerar på sina gäster med genom att bjuda på. De bästa med den här tårtan tycker jag är att det är så himla roligt att baka just tårtor och de sämsta är väl att de tar lite tid. Denna gör man kanske inte direkt på en timme utan den kräver att man har några timmar att lägga på bakning men ja kan lova er att de är värt de. Kanske får bli årets påsktårta? 🙂

Bottnar:

4 ägg

4 dl socker

5 dl mjöl

3 dl solrosolja

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 nypa salt

6 dl finrivna morötter

Cream cheese:

400 g Philadelphiaost

130 g rumsvarmt smör

4,5 dl florsocker

1,5 tsk vaniljsocker

Skal av 1 lime

Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Finriv morötterna. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dessa i äggsmeten. Tillsätt tillsist solrosoljan och de finrivna morötterna. Fyll 3 smörade och mjölade formar (Jag tog 3 formar med 18 cm) med lika mycket i varje. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Creamcheese frosting: Vispa smöret så de blir mjukt. Tillsätt philadelphia osten och vispa till en jämn smet. Tillsätt florocker, vaniljsocker och limeskalet.

Montering: Jämna först till tårtbottnarna om de behövs genom att skära bort lite på toppen. Lägg sedan en tårtbotten på ett tårtfat. Bred eller spritsa på ett lager med creamcheese frosting och lägg på nästa tårtbotten, ett till lager med creamcheese frosting och lägg till sist på sista tårtbotten. Ställ in i kylen i ca 20-30 minuter så glasyren hinner stelna till lite, då blir tårtan lättare att arbeta sedan när den ska spacklas. Om du upplever att glasyren också är lite för lös kan du även ställa in denna i kylen under tiden.

Ta sedan ut tårtan, Stryk på ett tunt lager runt tårtan så att alla smulor fångas upp. Ställ in i kylen igen i ca 15 minuter. Stryk sedan på ett nytt lager och låt stå i kylen 15 minuter till. Fortsätt med detta tills tårtan blivit jämn och blivit täckt med så mycket glasyr som man önskar. Jag gjorde detta 4 gånger sammanlagt.

Klart! 🙂

DSC_4481

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. hannasbageri

      Hej Camilla! 🙂 Ja 1,5 sats blir bra. Gräddningstiden är svår att säga exakt men om du har all smet i formen istället för i 3 formar skulle jag tippa att det behövs ca 45 minuter. Trevlig helg! 🙂

  1. Josefin

    Hej!
    Om man ska förbereda tårtan dagen innan och förvara den i kylskåpet. Hur ska man täcka den? Om frostingen är på vill man ju inte sätta folie eller liknande över… :/ Har du något tips?

    1. hannasbageri

      Ett tips är att sätta tändstickor i tårtan och lägga plastfolie över. På så sätt läggs inte plastfoliet direkt på tårtan 🙂

  2. Elin

    Hej 🙂
    Tänkte baka detta till mina pojkars 1års kalas men kan man färga frostingen med karamelmfärg ? 🙂

  3. Johanna

    Hej. Ser fantastisk god ut! Men undrar om man bara vill ha ett lager kaka, ska jag då dela receptet på 3? Känns som om de blir så lite smet då… Eller kan man halvera de och köra den i 1 form? Tacksam för svar . Hälsningar Johanna

    1. hannasbageri

      Hej Johanna! 🙂 Om du bara vill ha ett lager kaka hade jag gjort 2/3 av smeten om du ska använda en form på 18-20 cm. Om du ska använda en form på 22-24 cm hade jag gjort hela satsen. Tänk på att den behöver längre tid i ugnen när du gör bara ett lager. Ca 40 minuter ungefär skulle ja tro 🙂 Kramar

    1. hannasbageri

      Hej Michelle! Förvara den i kylskåpet så kommer den vara ännu saftigare dagen efter! 🙂 Kram

        1. hannasbageri

          Du kan lägga på glasyren på fredagen så hinner den gotta till sig med bottnen till på lördagen 🙂 Kram

          1. Michelle

            Om man tar en springform där själva bottenplattan är 22,5 cm i diameter. Räcker denna sats då? 🙂

          2. Maria

            Jag tänkte göra denna i en form som är 22 cm. Blir det någon höjd på kakan tror du? Jag ska dela den i 3 med smet emellan och över/runtom såklart. Jag ska nämligen göra 3 st tårtor till ett dop och vill ju inte baka i ”flera dygn” men ändå få fina tårtor med lite höjd. Vad tror du om detta Hanna? Ha en fin dag, Maria

          3. hannasbageri

            Hej Maria! Det kommer säkerligen bli lite höjd på den men inte riktigt så som du som ser på bilderna i och med att jag använt mig av en form på 18 cm. Kommer du hälla all smet i en och samma form eller kommer du göra som jag gjort och fördela smeten i 3 olika formar? 🙂
            Trevlig helg!